Ewoud Verink
Schapenhouderij Ewoud Verink

Schapenhouder Ewoud Verink over de samenwerking met Countus

Ewoud Verink was 19 jaar toen hij startte met zijn schapenhouderij. Hij begon met 4 schapen. Nu, 2 jaar later, lopen er 125 melkschapen rond op zijn bedrijf. Ook heeft hij een behoorlijk aantal lammeren. Volgend jaar ligt het aantal melkgevende schapen daardoor weer een stuk hoger. En dat is mooi, want dan kan Ewoud nog meer mooie zuivelproducten produceren. Hij vertelt over zijn onderneming en over hoe Countus hem helpt.

De start

Het boerenleven is Ewoud wel gewend. Zijn ouders én opa en oma hielden koeien. De broer van Ewoud fuseerde met zijn schoonfamilie om het melkveebedrijf voort te zetten. Ewoud besloot het over een andere boeg te gooien. Hij startte Melkschapenhouderij de Plantenkamp vanuit de stallen van zijn ouders in Winterswijk.

Maar hoe kom je aan je eerste schapen en lammeren? ‘Dat is niet gemakkelijk’, vertelt Ewoud. ‘De meeste boeren verkopen hun lammeren namelijk liever niet. Dat doen ze om de markt te beschermen. Er moeten niet ineens 10 schapenhouders bij komen, landelijk zijn er namelijk maar zo’n 30 actief.’

Maar de jonge schapenhouder tikte toch 4 goede, zwoegervrije schapen op de kop. En een jaar later in 2019 ook een aantal lammeren. Hij bracht ze zelf groot en in 2020 produceerde hij zijn eerste zuivelproducten. ‘Tijdens die startperiode heb ik erg veel aan Countus gehad. Je komt dan net van school en denkt veel te weten. Maar dan moet het echte leven nog beginnen. Ik heb goede adviseurs om me heen en daar heb ik erg veel van geleerd.’

Corona

De start ging niet meteen van een leien dakje, want toen Ewoud begin 2020 startte met de zuivelproductie kwam corona om de hoek kijken. Hij had gehoopt met name zijn zachte schapenkazen, yoghurt, kwark en hangop ook aan de horeca te kunnen slijten. En aangezien zeker schapenyoghurt en –hangop niet vaak worden gemaakt, had hij toch best unieke producten te pakken.

‘Ondanks dat we op dat moment niet aan de horeca konden verkopen, was het wel mooi om te merken dat mensen meer lokaal gingen kopen’, zegt Ewoud. ‘Vanuit ons tuinhuisje verkochten we onze producten als een tierelier. En nu de horeca weer open is, kunnen we ons ook daar meer op focussen. Bij de plaatselijke golfbaan staan op dit moment bijvoorbeeld niet alleen schapen op het land (op stukken waar niet gegolfd wordt uiteraard), maar leveren we ook allerlei producten voor in de keuken.’

Oprechte betrokkenheid

Niet alleen Ewoud richt zich op het aantrekken van nieuwe klanten. ‘Louis Buschers, één van onze adviseurs bij Countus, probeert daar ook een bijdrage aan te leveren’, zegt Ewoud. ‘Overal waar hij komt, noemt hij mijn schapenhouderij. Als dat geen betrokkenheid is…!’

‘Hij is overigens niet de enige betrokken Countus-collega. Al onze contactpersonen vragen regelmatig hoe het gaat met de schapenhouderij. Toen we net begonnen met melken, is het hele team van Countus hier langs geweest. Het is echt mooi om te zien dat ze het beste met mij en mijn bedrijf voorhebben.’

Ongevraagd advies

‘Ze voorzien me bovendien regelmatig van ongevraagd advies en handige tools. Jelmer Blankena, Assistent Accountant bij Countus, stuurde me laatst nog een op maat gemaakt Excel-bestand waarin ik perfect bij kan houden welke producten goed en minder goed verkopen. Daar heb ik heel veel aan, want hierdoor weet ik beter op welke producten ik me zou moeten focussen en op welke minder.’

Met Pasen stelde Ewoud pakketjes met schapenkaas samen voor zijn contactpersonen bij Countus. ‘Als dank kreeg ik van juridisch adviseur Ellen Caspers een opzet met Algemene Voorwaarden cadeau. Als schapenhouder denk je er niet zo snel aan om deze op te stellen, maar dit is toch wel belangrijk. Nu ontvangt elke grote klant een uitdraai en ondertekent deze voordat we de opdracht aannemen. Dat geeft een gerust gevoel.’

‘Dat geruste gevoel is sowieso kenmerkend voor Countus. Als je je boekhouding of administratie bij ze neerlegt, weet je gewoon dat het goedkomt. Ook juridisch staan ze me bij. Ze denken ontzettend goed mee en ik kan echt op ze vertrouwen.’