Een plek waar mensen graag komen
Lisa en haar moeder wilden graag samen een bedrijf beginnen. Iets in de horeca of een congrescentrum: wat het precies moest worden, stond nog open. Toen kwam het voormalige armenwerkhuis in Diever op hun pad. Het hoofdgebouw uit 1861 was al voorzien van een aanbouw met hotelkamers.
Lisa: ‘Ik wilde een plek uitbaten waar mensen graag komen. En een hotel ligt dichtbij mijn roots, ik heb namelijk hogere hotelschool gedaan. Het Landhotel was dus een mooie kans.’ In 2008 kregen ze de sleutel en sindsdien is Landhotel Diever gegroeid tot een bloeiend hotel en restaurant.
‘Ons bedrijf ligt buiten het dorp Diever, aan een zandweg. Daardoor is het een verborgen plekje. Maar we zien dat als gasten ons eenmaal kennen, ze vaak terugkomen. Het is hier heerlijk rustig en er is volop ruimte. Onze gasten komen om te wandelen, te fietsen of gewoon even helemaal niks te doen en te genieten’, vertelt Lisa.
Een vertrouwd gezicht
Wiebe Geurts is de Countus-contactpersoon van Landhotel Diever. Lisa: ‘We werken al jaren met Wiebe, hij is een vertrouwd gezicht voor mij en mijn moeder.’ Countus verzorgt de jaarstukken en rapportages voor het Landhotel. Lisa: ‘We doen veel zelf, maar het is fijn als er iemand met je meekijkt als dat nodig is. Ik hoef Countus niet maandelijks te spreken, hoor. Maar als ik specifieke vragen heb, is het fijn dat Countus er is. Zo heb ik laatst contact opgenomen met een recreatieadviseur om ons scherp te houden.’
Energietransitie
Lisa en haar team zijn altijd bezig om ervoor te zorgen dat het hotel voldoet aan de maatstaven van de gasten en de tijd. Op dit moment wordt er hard verduurzaamd. Het hotel wordt beter geïsoleerd en er komen warmtepompen en zonnepanelen.
‘Er zijn allerlei subsidies beschikbaar, maar dat is best een ingewikkeld verhaal. Wiebe heeft binnen Countus de juiste experts voor ons ingeschakeld. Zij weten precies welke subsidies er zijn en welke timing handig is voor de aanvraag’, vertelt Lisa. ‘Ik vind het heel prettig dat Wiebe daarbij zelf vinger aan de pols houdt. We worden niet zomaar overgedragen aan een ander, maar hij blijft altijd zelf betrokken bij de adviezen die zijn collega’s geven.’
Samenwerking tussen moeder en dochter
Een samenwerking tussen moeder en dochter vraagt om goede afspraken. Ook als één van de twee na verloop van tijd stopt. Daarom is Landhotel Diever 5 jaar geleden gesplitst in 2 bv’s. Moeder is eigenaar van de gebouwen en Lisa beheert de exploitatie.
Lisa: ‘Deze constructie geeft mij de vrijheid om los van mijn moeder te kunnen ondernemen, terwijl zij op papier nog wel betrokken is. Ik zou dat ook echt mee willen geven aan iedereen die een familiebedrijf runt of start: leg de afspraken over de rechtsvorm en de taken vast. Die duidelijkheid geeft je ruimte. Dat voorkomt dat de relatie vastloopt.’