In gesprek met Novon Schoonmaak Zwolle

Elbert Jan Hesse
Novon

Schoonmaakorganisatie Novon uit Zwolle werkt al jaren samen met Countus. Sterker nog: al sinds de start van het bedrijf, ruim 20 jaar geleden, komt Countus al bij Novon over de vloer. Het bedrijf heeft circa 2.000 personeelsleden in dienst. Algemeen directeur Elbert Jan Hesse vertelt vol passie over zijn organisatie en de duurzame relatie met Countus Audit.

Sociaal betrokken ondernemen

Bij Novon Schoonmaak zit sociale betrokkenheid diepgeworteld in het DNA. Zo wordt er in de pauzes niet zomaar gewandeld, maar nemen medewerkers regelmatig bejaarden uit de buurt mee voor een rondje in de frisse lucht. Ook wordt er dit jaar weer getraind voor het beklimmen van de Mont Ventoux en is er veel aandacht voor het verder helpen ontwikkelen van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Dé accountant voor een startende organisatie

“Countus adviseert ons al 23 jaar. Dat is een lange tijd! Al sinds de start van de onderneming zijn ze erbij. Als startende ondernemer heb je heel veel verstand van ondernemen. Van andere dingen, bijvoorbeeld regelgeving en financiële zaken, was minder kennis. Hier heeft Countus, zeker in de beginjaren, ons ontzettend goed bij geholpen. Zo is de goede klik ontstaan. Het is een oprechte relatie, we werken met open vizier. En dat ook nog eens tegen een eerlijke prijs!”.

Professionaliseren met Countus

Ondertussen groeide Novon verder. Rond het 12-jarig bestaan van het bedrijf, was het moment daar om het financiële proces verder te ontwikkelen. Uiteraard samen met Countus. De pioniersfase was nu voorbij, het werd ook echt tijd voor regels, procedures en duidelijke interne afspraken. Ook kwamen er bij Novon in die tijd veel nieuwe medewerkers bij: financiële professionals en ook een afdeling P&O. Zo kon de ondernemer meer loslaten en zich focussen op ondernemen en kreeg Countus een sterkere relatie met de afdelingen Finance en P&O.

“In een groeiende organisatie loop je, zoals het hoort bij ondernemen, tegen zaken aan die je achteraf gezien niet helemaal handig hebt aangepakt. Hier leer je van! Zo hebben we ons weleens bezig gehouden met subsidies. Subsidies die we misliepen, omdat we geen verstand hadden van de complexiteit van alle regels rondom zo’n aanvraag. Achteraf bleek dat we drukker waren met de aanvraag, dan dat het ons wat opleverde. Als je samen kritisch kijkt naar zo’n vraagstuk, trek je daar lering uit. Dát is ondernemen!”.

Jaarlijkse audit

Countus Audit is ieder voorjaar twee weken met een team op locatie bij Novon Schoonmaak in Zwolle aanwezig. Daarnaast zijn er maandelijks diverse contactmomenten om lopende zaken te bespreken.

“Bij een duurzame samenwerking als deze, is een goede relatie met elkaar essentieel. Elkaar op een respectvolle manier kunnen aanspreken, begrip voor elkaar hebben: dat is het allerbelangrijkst! Wat in ons geval heel fijn is: wij hebben al sinds het begin dezelfde contactpersoon. Dat is zeer waardevol.”

Veranderende rol van de accountant

De financiële wereld verandert snel. Het werk van de accountant is in de afgelopen jaren ook ontzettend veranderd. De heer Hesse heeft bewondering voor de manier waarop Countus deze transitie heeft doorstaan:

“Door de komst van nieuwe technologieën, is het werk van de accountant ontzettend veranderd. Het maken van een jaarrekening kan iedereen nu zo ongeveer zelf, want de computerprogramma’s draaien dit zo voor je uit. Maar hoe lever je als accountant dan nog meerwaarde? Door naast de controlerende rol ook veel meer als adviseur op te treden. Countus heeft deze transitie goed doorstaan. Met – wat ik heel belangrijk vind – zorg voor de mensen. Want niet iedereen kan even snel en goed mee in zo’n verandering. Dat hebben ze echt goed gedaan!”.

Countus, dé accountant voor ondernemers

Hesse geeft aan dat je van elke accountant mag verwachten dat de vakkennis goed is. Maar laat daarbij ook weten dat Countus meer in huis heeft dan alleen goede kennis:

“Mijn ervaring is dat Countus goed luistert naar de vraag van de ondernemer. Ze maken er echt maatwerk van en laten je duidelijk inzien waar de meerwaarde voor jou zit. Daarnaast zijn ze inderdaad uiterst correct en kundig. Maar zeker zo belangrijk: je moet als accountant de inhoud wel goed kunnen vertalen naar de taal die de ondernemer spreekt. En dat kunnen ze!”.