In gesprek met de makers van de Countus-tulp

Kwekerij Litjens

De eerste lentedagen waren voor Countus-medewerkers extra zonnig. Alle medewerkers ontvingen namelijk de eerste officiële bossen Countus-tulpen. Jan Wienen van Countus bezorgde de ruim 500 tulpenbossen vanuit kwekerij Litjens in Creil bij alle Countus-kantoren. Alle medewerkers gingen met een prachtige bos naar huis.

Niet over één nacht ijs

Niet alleen de medewerkers van Countus zijn blij met de tulpen, ook de eigenaren van het tulpenbedrijf, Jeroen en Sander Litjens, zijn er gelukkig mee. ‘We zijn trots dat we nu zover zijn en hopen dat iedereen geniet van de tulpen’, zegt Jeroen Litjens.

De totstandkoming van de eerste Countus-tulpen ging niet over één nacht ijs. Ruim 8 jaar geleden kochten Sander en Jeroen de tulp als kruising van een veredelaar. Jeroen: ‘We kochten 10 kilo bollen inclusief kwekersrechten. Vervolgens hebben we de tulp opgekweekt en in overleg met Countus de naam aangevraagd. Dit gaat niet zomaar. De Raad voor het Kwekersrecht beoordeelt deze aanvraag’.

Countus klinkt goed

‘Countus is een korte en pakkende naam, dus het klinkt goed’, zegt Jeroen. ‘En als klant werken wij nauw samen met Countus. De organisatie is enorm betrokken bij evenementen in de tulpensector. Dat spreekt ons erg aan.’

De relatie met Countus bestaat volgens Jeroen al zolang hij zich kan herinneren. ‘Onze ouders waren destijds klant bij het boekhoudbureau. Ik betrap mijzelf erop dat ik Countus nóg wel eens zo noem’, vertelt hij lachend. ‘Countus is een professionele organisatie met goede vakspecialisten. Daarnaast houden ze ons scherp. We zijn dus een tevreden klant!’

3 miljoen stelen

De 2 broers hebben een bollenproductiebedrijf op 17 hectare grond. De helft van de bollen gaat in de kas en wordt in de winter verkocht als bloem. De andere helft wordt geëxporteerd naar landen als Duitsland, Scandinavië en, de laatste jaren steeds meer, naar het Oostblok. Ook heeft het bedrijf een akkerbouwtak met enkele hectare suikerbieten, uien, tarwe en aardappelen. Jeroen: ‘Dat is puur voor de vruchtwisseling. Onze hoofdtak is de bollenteelt en de broeierij.’

Het bedrijf produceert elk jaar ruim 3 miljoen stelen tussen Kerst en Pasen. De tulpen gaan naar 3 veilingen: 2 in Nederland en 1 in Duitsland. Eind maart zijn de laatste tulpenbollen in de kas gezet.

Van begin tot eind

‘Het mooiste aan het werken met tulpen is dat je van A tot Z betrokken bent bij de tulp. Je ziet ‘m van begin tot eind en daar kun je invloed op uitoefenen. Dat is prachtig werk en iedere keer weer een mooie uitdaging’ vertelt Jeroen. De tulpen van Litjens zijn voornamelijk bestemd voor bloemisten, waar vooral vraag is naar bijzondere kleuren en iets exclusievere tulpensoorten.

Trends in tulpenland? Jeroen: ‘De dubbele tulp’. ‘De Countus-tulp heeft 6 blaadjes, maar we zien steeds meer vraag komen naar tulpen met 12 blaadjes. Een soort pioenachtige tulp. Deze is lastiger om te kweken.’

Krachtige uitstraling

Maar wat kenmerkt de Countus-tulp? Jeroen: ‘De prachtige, heldere oranje kleur is al in de knop te zien. Dat geeft de tulp een krachtige uitstraling. Daarnaast is het een gezonde tulp met een goede groeikracht. Het zijn zware bossen, er staat echt wat op tafel’.

De kweker verwacht veel van de tulp. ‘Van de Countus-tulp staat inmiddels 1 hectare geplant bij 5 kwekers. Bij iedere kweker staat ongeveer 0,20 hectare, oftewel 20 are, op het veld. We hopen dat de tulp opvalt en dat ‘ie snel meer hectares krijgt. Nu de eerste bossen commercieel verkocht kunnen worden, wordt het voor ons financieel ook aantrekkelijk.

Of de Countus-tulp een succes wordt, hangt af van veel factoren. ‘Hoeveel bollen per hectare komen straks van het veld af? Slaat het aan in de markt? En wat doet de concurrentie in andere kleuren? Het is afwachten, maar we hebben een goede indruk’, zegt Jeroen.

Wanneer is de Countus-tulp te koop?

‘Wanneer de Countus-tulp bij bloemisterijen te koop is, is nu niet exact te zeggen’, geeft Jeroen aan. ‘Wat we wel weten is dat de Countus-tulpen de komende jaren meer velden gaan bedekken. Daardoor zijn ze over 2 tot 3 jaar ruimer beschikbaar.’

Wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met onze ondernemersadviseur Jan Hulshof.

Meer informatie? Neem contact op met Jan Hulshof
Neem contact op met Jan Hulshof