Menu

Regels graslandvernieuwing in de nazomer

Landbouwkundig gezien is de nazomer het moment om je grasland te vernieuwen. Voor het vernietigen van de oude zode zijn er alleen wel regels opgesteld. En deze regels zijn voor zand- en lössgrond weer anders dan voor klei of veen. In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit.

Regels graslandvernieuwing op klei- en veengrond

Heb je klei- of veengrond? Dan mag je het grasland vernietigen van 1 februari tot en met 15 september. Als je het hierna gezaaide gras nog wilt bemesten met een stikstofhoudende meststof, dan is een scheurmonster verplicht. Dit geldt ook als je daarna een ander stikstofbehoeftig gewas teelt.

Regels graslandvernieuwing op zand- en lössgrond

Voor zand- en lössgrond geldt dat je van 1 juni tot en met 31 augustus grasland mag scheuren als je direct daarna weer gras inzaait. Een scheurmonster is in deze periode niet nodig.

Wel moet je vóór het scheuren een melding doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Houd er rekening mee dat de stikstofgebruiksnorm van het gescheurde grasland wordt gekort. Deze korting is 50 kilo stikstof per hectare.

Grasland scheuren voor andere gewassen?

Scheur je grasland om daarna een ander gewas te zaaien dan gras? Of scheur je gras buiten de genoemde periodes? Raadpleeg dan ons schema om te zien aan welke regels je dan moet voldoen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de regels voor graslandvernieuwing? Vul het contactformulier in of neem contact op met een agro-specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 01-08-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.