Algemeen

Welke auto is fiscaal gezien het meest aantrekkelijk?

22 dec 2021

Weet jij in welke auto je het liefste zou rijden? En is dat ook fiscaal gezien interessant? De vraag is bij welke auto je de hoogste fiscale aftrekpost realiseert. Daarvoor moet je niet alleen kijken naar het startjaar of het eerste jaar waarin je de auto rijdt. Dit moet je bekijken voor een langere periode, aangezien de keuze tussen privé of zakelijk etiketteren in de basis vastligt zolang je de auto hebt. Dat betekent dus dat je keuze goed moet zijn voor zowel de korte als de lange termijn. Hoe maak je een goede keuze?

Hoe oud is je auto?

In de praktijk zijn auto’s van 1 tot 15 jaar oud niet interessant om zakelijk te etiketteren. Een auto van 15 jaar en ouder kan wel interessant zijn om zakelijk te etiketteren. Deze auto’s vallen namelijk onder de youngtimerregeling waardoor de bijtelling veel lager is. Deze auto’s hebben een bijtelling over de waarde in het economisch verkeer (de dagwaarde) x 35% bijtelling.

We hebben niet gehoord dat de overheid de youngtimerregeling op korte termijn wil afschaffen. Dat betekent dat het interessant blijft om een auto van 15 jaar oud zakelijk te etiketteren. Let alleen wel op dat het zakelijk etiketteren van een zeldzame klassieker niet interessant is als deze een hoge dagwaarde kent en deze dagwaarde stijgt.

Bijtelling auto

De bijtellingsregels van een auto zijn erg afhankelijk van wanneer de auto op kenteken is gezet en welke CO2-uitstoot bij de auto hoort. Zelfs bij nieuwe auto’s kan al een hoge bijtelling van toepassing zijn.

Afhankelijk van de catalogusprijs is wel te concluderen dat een elektrische auto zakelijk interessant kan zijn, omdat de bijtelling maar is lager is dan voor brandstof auto’s. Ook gunstig is dat je in dat geval een tijd lang geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Heb je een bestelwagen? Houd er dan rekening mee dat daar andere regels voor gelden.

Periode van 5 jaar

Ook belangrijk om te weten is dat het fiscale systeem naar een periode van 5 jaar kijkt. Je hebt dezelfde bijtelling voor 5 jaar lang. In 5 jaar schrijf je fiscaal ook af op de auto, waarbij de afschrijvingskosten je fiscaal aftrekbare autokosten verhogen.

Na 5 jaar volgt er een nieuwe bijtelling op basis van nieuwe fiscale spelregels. Maar na 5 jaar schrijf je ook niets meer af op de auto, omdat je de auto op dat moment fiscaal hebt afgeschreven tot op een fiscale restwaarde. Met andere woorden, na 5 jaar zullen je aftrekbare autokosten lager uitkomen, omdat de afschrijvingskosten vervallen.

Je kunt dus wel voordeel hebben van zakelijk etiketteren ten opzichte van privé etiketteren, maar dat voordeel heb je dan vooral in de eerste 5 jaar, daarna komt privé etiketteren waarschijnlijk voordeliger uit. Zolang je dezelfde auto blijft rijden, mag je in ieder geval niet switchen tussen privé of zakelijk etiketteren. Laat je daarom goed voorlichten door je adviseur over wat voor jou voor de korte én voor de lange termijn het meest voordelig is.

Meer weten?

Wil je meer weten over welke auto fiscaal gezien voor jou het meest voordelig is? Laat het uitrekenen door je adviseur. Dit verschilt namelijk per ondernemer en per auto.