Algemeen

Oplichters bellen ‘namens’ Belastingdienst: trap er niet in!

03 sep. 2020

Veel ondernemers – vooral in de agrarische sector – zijn de afgelopen maanden telefonisch benaderd door oplichters die zich voordoen alsof ze werken bij de Belastingdienst. Zij vertellen de ondernemer dat ze nog omzetbelasting verschuldigd zijn en bovendien een boete moeten betalen.

Belastingschuld en boete

De oplichters dreigen dat als de belastingschuld en de boete niet direct worden betaald, er een deurwaarder langs wordt gestuurd om het geld alsnog te innen. De oplichter geeft telefonisch een rekeningnummer door waar de ondernemer het geld op kan storten.

De rekening waar je het openstaande bedrag én de boete voor te laat betalen op kunt storten, is niet het rekeningnummer van de Belastingdienst, maar van de genoemde deurwaarder. Ook al komt hij niet meer langs, je moet de betaling wél op zijn rekening voldoen. Op die manier klopt het allemaal weer in de systemen van de Belastingdienst, aldus de oplichters aan de telefoon.

Let op: de oplichters hebben vaak veel (en juiste) informatie over jou als ondernemer. Daardoor lijkt het inderdaad alsof je met een medewerker van de Belastingdienst spreekt.

Belastingdienst belt niet voor betaling!

Trap er niet in! De Belastingdienst zal nooit via telefoon, sms of e-mail vragen om geld over te maken.

Meer weten?

Meer weten over oplichting? Of twijfel je of het om oplichting gaat? Kijk op de website van de fraudehelpdesk of leg jouw geval voor aan je adviseur.