Akkerbouw, Agro

Moet ik mijn uien verkopen?

Erik Arts
10 dec. 2020

Bij Countus krijgen we regelmatig de vraag van agrariƫrs of ze hun aardappelen of uien al moeten verkopen. Ze vragen dan wat wij verwachten van de markt? Ondanks dat we geen glazen bol hebben, kunnen we hier wel iets zinnigs over zeggen. Van belang is om samen met de agrarier een verkoopstrategie te maken. Voor de afzetstrategie van o.a. fritesaardappelen en zaaiuien, kijken we zowel naar het verleden als naar de toekomst, naar hoe de markt eruitziet en naar wat bij jou als ondernemer past en wat zijn gerealiseerde prijzen zijn

Marktanalyse

Om te bepalen of je je aardappelen of uien al moet verkopen, lopen we meestal een paar punten door. We nemen uien als voorbeeld. De eerste vraag is wat de kwaliteit is van de uien en hoelang je dus (nog) kunt bewaren. Daarnaast analyseren we de markt. Hierbij proberen we op basis van feiten een inschatting te maken in wat de prijs gaat doen de komende periode.

Op basis van de analyse kan de teler dan besluiten om een deel te verkopen of dat hij het risico nog wil nemen om te wachten, omdat hij positief is over de markt.

Hoe sta je er financieel voor?

Om te bepalen wanneer je je uien het beste kunt verkopen, is het verkennen van de markt maar een deel van de overweging. Het is ook belangrijk hoe jij er als teler financieel voorstaat. Kun je bij een bepaalde marktprijs aan jouw verplichtingen voldoen? Of kun je risico nemen? Kun je bij een iets lagere prijs dus ook nog aan je verplichtingen voldoen? In dat laatste geval kun je bij een positieve marktverwachting ook nog even wachten.

Kwaliteit en emotie

Dan zijn er nog 2 factoren waar je rekening mee moet houden. Enerzijds de kwaliteit van het product. De kwaliteit van de uien moet goed genoeg zijn om ze nog een aantal maanden te kunnen bewaren. Is dat niet zo? Dan wordt het op een gegeven moment noodzakelijk om te verkopen op een moment, de marktverwachting speelt dan geen rol meer.

De laatste factor die een rol speelt is emotie. Kun je er als mens tegen dat er nog een behoorlijke hoeveelheid onverkochte uien in de schuur liggen? En ga je niet in paniek verkopen als de markt even niet wil, maar de verwachting wel goed is?

Neem de tijd

Dus, moet je je product verkopen of niet? Dat is afhankelijk van de bedrijfssituatie en van de marktverwachting. Wat je ook besluit, zeg niet meteen ja of nee. Neem een dag de tijd om erover na te denken en met iemand over het bod te sparren. Zo kun je de punten die we hierboven hebben genoemd rustig voor jezelf nalopen.

Meer weten?

Wil jij weten of je je uien of aardappelen moet verkopen? Neem contact op met je adviseur. Hij denkt graag met je mee.

Meer informatie? Neem contact op met Erik Arts
Neem contact op met Erik Arts