Algemeen

Hoe passend is jouw bedrijfsstructuur?

09 jun 2022

Als agrarisch ondernemer ga je in de tijd door verschillende fases; zoals in een bedrijf stappen, het bedrijf overnemen en het weer overdragen aan de volgende generatie. Binnen deze fases doen zich tal van situaties voor, waarbij het per situatie kan verschillen welke bedrijfsstructuur passend is. Heb jij wel eens de keuze voor je bedrijfsstructuur heroverwogen?

Tal van situaties

Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van situaties waarin je bedrijf zich bevindt. Om er maar eens een paar te noemen:
• Vroegtijdig uit het bedrijf stappen
• Het bedrijf staken
• Groeien of krimpen in omvang
• Veranderen van markt waarvoor je produceert
• Nieuwe bedrijfstakken beginnen

Het zijn allemaal situaties die hoe dan ook leiden tot andere omzetverwachtingen, andere kostenpatronen en daarmee andere winstverwachtingen.

En dat is niet alles. Waarschijnlijk krijg je ook te maken met andere verantwoordelijkheden. Je wordt aansprakelijk voor jouw bedrijf, maar ook voor jou als ondernemer en persoon. De regels en daarmee de mogelijkheden in de omgeving waarin je actief bent als ondernemer, blijven veranderen. Zelfs als het bedrijf niet of nauwelijks verandert.

Welke bedrijfsstructuur?

De bedrijfsstructuur die je kiest, zul je dus regelmatig moeten heroverwegen. Is een natuurlijk rechtspersoon, zoals een eenmanszaak of een maatschap, het meest passend voor jou of is een bv inmiddels beter? Misschien past een samenhang van deze mogelijkheden in de vorm van een hybride structuur, dus een maatschap of vof met bv als maat of vennoot, wel beter bij jou, of spreekt een voergeld bv met je eigen bedrijf je het meest aan.

De juiste keuze hierin zorgt voor aansprakelijkheid die past bij jou als persoon en het bedrijf dat je op dat moment hebt. Of het bedrijf dat je op korte termijn gaat creëren. Daarnaast zorg je op die manier voor de meest fiscaalvriendelijke opzet van je bedrijf.

Belasting besparen en aansprakelijkheid beperken

Stel je eens voor: je zit als man en vrouw in een maatschap en hebt een bovengemiddelde bedrijfsomvang. Je hebt een varkenshouderij met 1000 zeugenplaatsen en 5000 vleesvarkensplaatsen. De laatste 10 jaar zijn jullie naar deze bedrijfsomvang gegroeid. Je komt namelijk uit een bedrijf van 300 zeugenplaatsen en 3000 vleesvarkensplaatsen en door de groei is de fiscale winstpotentie gestegen naar € 275.000 per jaar. Een gezond vooruitzicht, maar wel met de nodige fiscale consequenties.

Sorteer nu eens voor op een structuur waarbij de maatschap een bv wordt. Je kunt dan in deze situatie in 2022 circa € 8.000 belasting besparen. En dat niet alleen. De bv-structuur zorgt ervoor dat níet het privé vermogen, maar enkel de bv aansprakelijk is bij zakelijke claims.

De kans op en omvang van dergelijke claims is alleen maar gegroeid. De omvang van je bedrijf is namelijk toegenomen en je bent inmiddels werkzaam met personeel. Geen reden voor paniek, maar wel goed om je bewust van te zijn. Zo kun je de juiste keuzes maken.

Op tijd regelen

Door jouw bedrijfsstructuur met regelmaat te toetsen, weet je als ondernemer zeker dat je goed zit. Dit kan je veel belastinggeld besparen en daarnaast voorkomt het onnodig risico voor jou als ondernemer. Zijn de plannen voor je bedrijf helder? Wacht dan niet te lang met het regelen van de meest passende structuur. Het is misschien niet het meest leuke onderwerp om over na te denken. Maar hoe eerder geregeld, hoe gunstiger het resultaat.

Meer weten of bedrijfsstructuren?

Ben je aan het denken gezet over jouw bedrijfsstructuur? En wil je hier eens met iemand over sparren? Rick ter Haar denkt graag met je mee. Of vraag je ondernemersadviseur eens om met jou na te denken over de best passende structuur voor jouw bedrijf. We helpen je graag.