Agro

De Energielijst (EIA) per 2024

08 jan. 2024

Wil je in 2024 investeren in energiebesparing of duurzame energie op je bedrijf? In de Energielijst staan de investeringen die voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) in aanmerking komen. We zetten de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van vorig jaar voor je op een rijtje.

Fiscaal voordeel

Met een aftrekpercentage van 40% kun je fiscaal voordeel halen uit investeringen die op de Energielijst staan. Voorheen was dit 45,5%. Wil je EIA aanvragen voor een investering uit de Energielijst van 2024? Dan moet de opdrachtverstrekking plaatsvinden in 2024. Een aanvraag dien je in binnen 3 maanden na de opdracht.

Bekijk het artikel over de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als je liever gaat voor milieuvriendelijke investeringen.

Nieuwe mogelijkheden

Op de Energielijst zijn de volgende nieuwe mogelijkheden opgenomen vanaf 2024:

• Watertoevoersysteem voor het beregenen van gewassen op landbouwgrond op basis van een elektrisch aangedreven pomp.
• Beregeningsboom met lage waterdruk voor het beregenen van gewassen.
• Elektrisch aangedreven voeraanschuifrobot.
• Installatie voor CO2-winning uit buitenlucht: het winnen van CO2 uit de buitenlucht voor het bemesten van gewassen in tuinbouwkassen.

Vervallen investeringen

Aan de andere kant zijn de volgende investeringen komen te vervallen met ingang van 2024:

• Energiezuinige ventilator: de energiezuinige ventilator kan nu alleen gemeld wordt bij mechanische ventilatie of luchtcirculatiesystemen in bewaarloodsen. 
• Frequentiegestuurde vacuümpomp: vacuümvoorziening van een melkrobot.
• Luchtcirculatiesysteem in tuinbouwkassen.
• HR-elektromotor.

Wijzigingen Energielijst

Naast toegevoegde en vervallen bedrijfsmiddelen is het verstandig te blijven letten op de uitgangspunten per investering. Deze kunnen gewijzigd zijn. 

EIA voor generieke energiebesparing

Doe je energiebesparende investeringen in gebouwen, processen of transportmiddelen en staan deze niet specifiek op de Energielijst? Als ze voldoende energie besparen ten opzichte van een gangbare investering, kun je hiermee alsnog in aanmerking komen voor EIA. Je moet dan zowel de besparing als de terugverdientijd berekenen. De terugverdientijd moet tussen de 5 en 15 jaar liggen. Voor gebouwen is dit 25 jaar.

EIA aanvragen?

Wil je weten wat de mogelijkheden van EIA voor jouw bedrijf zijn? Op de website van Subvention (onderdeel van de Countus Groep) staan een aantal interessante mogelijkheden van de Energielijst voor de agrarische sector. Neem bij vragen contact op met je adviseur. Subvention helpt je ook graag met het aanvragen van EIA.

 

Welk voordeel kan je als ondernemer halen uit de energiecrisis?
09 mrt. 2023
Welk voordeel kan je als ondernemer halen uit de energiecrisis?
09 mrt. 2023