Algemeen

Coronacrisis: wat zijn de gevolgen van annuleringen/vouchers voor de btw?

17 dec 2020

Door de coronacrisis staat de wereld op zijn kop. Restaurants en cafés zijn gesloten en reizen en evenementen worden geannuleerd. Om klanten te kunnen compenseren zonder zelf in liquiditeitsproblemen te komen, worden in de reisbranche vouchers aangeboden en in de horeca worden waardebonnen verkocht. Maar wist je dat dit gevolgen heeft voor de btw?

Btw terugvragen bij annuleringen

Heb je te maken met annuleringen? Wanneer je de klant het volledige betaalde bedrag teruggeeft, kun je de btw terugvragen die je al aan de Belastingdienst hebt betaald. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Wil je de btw terugvragen? Neem dan contact op met jouw Countus-adviseur.

Vouchers en waardebonnen

Veel bedrijven kiezen voor om klanten geen geld terug te geven, maar een voucher. Ook worden er nieuwe vouchers of waardebonnen uitgegeven om toch wat omzet te genereren. De klant kan de voucher als (gedeeltelijke) tegenprestatie inwisselen voor jouw producten of diensten. Maar hoe zit het met de btw?

Voor de btw kennen we 2 soorten vouchers: Single Purpose Vouchers (SPV) en Multi Purpose Vouchers (MPV). Vallen al jouw producten en / of diensten onder hetzelfde btw-tarief? Dan is het verschuldigde btw-bedrag bij uitgifte bekend. Er is dan sprake van een SPV. Bij uitgifte van een SPV ben je direct de btw verschuldigd.

Zijn op jouw producen en diensten verschillende tarieven en / of vrijstellingen van applicatie? Dan is er sprake van een MPV. Bij de uitgifte van een MPV hoef je de btw pas te betalen bij het inwisselen van de voucher.

Annuleringsvouchers

Wanneer je bij annulering geen geld teruggeeft, maar een tegoedbon verstrekt, is er ook sprake van een voucher. Deze voucher geeft recht op hetzelfde product van dezelfde dienst waarvoor de klant al (deels) heeft betaald.

Als er sprake is van een SPV, dan heb je vanwege de annulering recht heeft op btw-teruggaaf, maar je bent die btw vanwege het uitgeven van de voucher direct ook weer verschuldigd. Is er echter sprake van een MPV, dan heb je vanwege de annulering wel recht op btw-teruggaaf, maar ben je vanwege het uitgeven van de voucher nog geen nieuwe btw verschuldigd. 

Update

Op dit moment werkt de regering samen met reisgarantiefondsen aan een ‘voucherkredietfaciliteit’. Het doel is dat ook wanneer een reisorganisatie tijdelijk niet voldoende geld heeft, mensen toch deze vouchers kunnen verzilveren. Het plan wordt op dit moment nog verder uitgewerkt.

Btw-voordeel behalen?

Wil je weten wat precies de regels en gevolgen zijn voor jouw situatie? En wat je het beste kunt doen om btw-voordeel te behalen? Wij denken graag met je mee. Neem contact op met een adviseur van Countus voor meer informatie.

Blijf als ondernemer op de hoogte van het laatste Corona-nieuws.