Algemeen

CAO Horeca: verplicht vakantiedagen laten opnemen?

Lijsje Slager, Herman Everts
15 mei 2020

Ben je ondernemer in de horeca? Dan zijn het snelle tijden. Vanwege het coronavirus is er geen of minder werk voor je personeel. Vanuit de NOW-regeling krijg je als werkgever een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Maar deze tegemoetkoming is niet je volledige kosten. Wat kun je dan nog meer doen als horecaondernemer? Kun je je werknemers bijvoorbeeld verplicht vakantiedagen op laten nemen?

Opbouw vakantiedagen in de horeca

In de CAO Horeca is geregeld dat een fulltime werknemer in een vakantiejaar 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen opbouwt. Wettelijke vakantiedagen moet je binnen 6 maanden na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd, opgenomen. Daarna vervallen ze. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar.

Verplichte opname bovenwettelijke vakantiedagen

Bij Countus krijgen we in deze coronatijd regelmatig de vraag van de werkgever zijn werknemer kan verplichten om vakantiedagen op te nemen. Hierover geeft de CAO Horeca duidelijkheid. Is het saldo van de bovenwettelijke vakantiedagen van de werknemer hoger dan de bovenwettelijke vakantiedagen van 1 vakantiejaar? Dan mag je dit hogere saldo als werkgever aanwijzen als vakantiedagen. Koninklijke Horeca Nederland geeft hierover ook informatie .

Overleg met werknemers

Hebben de werknemers een hoog saldo aan bovenwettelijke vakantiedagen? Ga dan in overleg met je werknemer over de aanwijzing van vakantiedagen. Probeer te voorkomen dat er een stuwmeer aan vakantiedagen ontstaat die op een later tijdstip alsnog opgenomen of uitbetaald moet worden. Wijs je een vakantiedag aan? Dan kun je op die dag geen beroep doen op de werknemer.

Meer weten?

Heb je vragen over het verplicht laten opnemen van het aanwijzen van vakantiedagen? Neem contact op met Lijsje Slager of Herman Everts .

Meer informatie? Neem contact op met Lijsje Slager
Meer informatie? Neem contact op met Herman Everts
Neem contact op met Lijsje Slager