Menu

Vleesvarkenshouders worden op geduld beproefd

Voor de vleesvarkenshouders is het wachten op betere tijden. Terwijl de biggenprijzen stijgen, maken de varkensprijzen nog nauwelijks aanstalten naar boven. Uit de Countus Biggen- en Vleesvarkensindex blijkt dat het rendement zelfs nog verder is gedaald.

 

Dalende Vleesvarkensindex

De Vleesvleesvarkensindex daalde de afgelopen weken met ongeveer 5 punten tot 59,4 punten, waarbij 100 punten het 5-jarig gemiddelde is. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door de oplopende bigkosten. Zo noteert de DCA BestPigletPrice inmiddels weer € 40 per big, terwijl ook de andere noteringen in de lift zitten. Deze beweging verklaart tevens waarom de Biggenindex wel omhoog kijkt.

 

Weerstand op varkensmarkt

De varkensprijzen laten vooralsnog weinig aanstalten naar boven zien. De Duitse varkensprijs (VEZG-notering) steeg in de eerste week van februari met € 0,04 tot € 1,40 per kilo, maar deze beweging is niet gevolgd door de grote Duitse slachterijen. Het perspectief op de varkensmarkt op de wat langere termijn is niet slecht, maar de opwaartse potentie komt er nog niet uit. Ook de hoge mestafzetkosten drukken het rendement.

 

Mestafzetkosten

Zo noteren de DCA-ophaalbijdragen in Zuid-Nederland gemiddeld € 27 per kuub. Historisch gezien is dat (extreem) hoog. In de andere delen van het land liggen de mestafzetkosten iets lager. Daarentegen zijn dalende mestafzetkosten waarschijnlijker nu het uitrijdseizoen voor de deur staat. Veel varkenshouders hebben genoeg putruimte om een eventuele prijsdaling af te wachten.

 

Verwachting: stijgende Vleesvarkensindex

Ook de voerkosten vlakken hoogstwaarschijnlijk snel af. De prognose laat zien dat de Vleesvarkensindex de komende weken gaat stijgen, maar de vleesvarkenshouders worden vooralsnog behoorlijk op hun geduld beproefd.

Door: Jan van der Haar

Datum: 15-02-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.