Agro

Staan jouw landbouwvoertuigen goed geregistreerd?

11 feb. 2021

Sinds 1 januari 2021 zijn de regels voor landbouwvoertuigen gewijzigd. De maximumrijsnelheid is verhoogd naar 40 km/h. Maar dan moet je het voertuig wél geregistreerd hebben bij het RDW en voorzien van een kenteken. Hoe werkt dit en waar moet je op letten?

Wanneer moet je een landbouwvoertuig registeren?

Is een landbouwvoertuig voor 1 januari 2021 in gebruik genomen? Dan moet je dit voertuig uiterlijk in 2025 registreren. Tot die tijd geldt er een overgangstermijn. Zolang een landbouwvoertuig niet geregistreerd is, mag deze maximaal 25 km/h rijden. Is het voertuig voorzien van een kenteken? Dan mag deze maximaal 40 km/h rijden.

Let op! Is het trekkende voertuig wel voorzien van een eigen kenteken maar de aanhanger alleen van witte platen met het kenteken van het trekkende voertuig? Dan mag de combinatie maximaal 25 km/h rijden.

Ga je een voertuig registreren die je voor 1 januari 2021 in gebruik hebt genomen? In 2021 volstaat een administratieve registratie. Na 2021 moet het landbouwvoertuig ook geschouwd worden door het RDW. Dit brengt fors hogere kosten met zich mee.

Voor welke landbouwvoertuigen geldt de registratieplicht?

De registratieplicht is op een groot aantal landbouwvoertuigen van toepassing. Zo moet je naast trekkers en zelfrijdende machines ook diverse getrokken werktuigen en aanhangers registreren. Al deze voertuigen zijn ingedeeld in een aantal categorieën. Het RDW heeft een keuzehulp beschikbaar voor het bepalen van de juiste categorie. Hiermee kun je ook bepalen of een voertuig vrijgesteld is van de registratieplicht. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op fruittreintjes of zitmaaiers. 

Op welke naam registreer je een voertuig?

Bij de registratie van een landbouwvoertuig, is het even opletten bij de tenaamstelling. Particuliere eigenaren, eenmanszaken en ook maatschappen registreren de voertuigen op naam van een natuurlijk persoon. Voor het online registreren hebben ze dus DigiD nodig. Een vof, cv, bv of stichting registreert voertuigen op naam van de onderneming. Zij hebben bij de registratie E-herkenning met minimaal niveau 2+ nodig.

Bij wijzigingen in de bedrijfsstructuur kan het voorkomen dat je de tenaamstelling van de landbouwvoertuigen ook moet wijzigen. Bijvoorbeeld als een vof een eenmanszaak wordt. Verwacht je in de nabije toekomst uittreding van een natuurlijk persoon of wijziging van de rechtsvorm? Dan kan het handig zijn om de registratie even uit te stellen. Je kunt dan de landbouwvoertuigen direct de juiste tenaamstelling meegeven. 

Welke informatie heb je nodig voor het registreren van een landbouwvoertuig?

Voor het registreren van een landbouwvoertuig heb je in de meeste gevallen de volgende gegevens nodig:

 • Voertuigidentificatienummer (VIN) / chassisnummer
 • Voertuigcategorie (gebruik de keuzehulp van het RDW)
 • Merk
 • Handelsbenaming (bijvoorbeeld het typenummer op de motorkap)
 • Type (wijkt soms af van de handelsbenaming)
 • Bouwjaar
 • Brandstof
 • Maximumconstructiesnelheid

Hoe werkt de registratie?

Je kunt je landbouwvoertuigen via het RDW registreren. Hier moet je met DigiD of E-herkenning inloggen. Door via iDeal de kosten voor de registratie (€18 per voertuig) te betalen, rond je het registratieproces af. Na de registratie stuurt het RDW een bevestigingsmail. Heeft het RDW de aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je binnen 20 werkdagen het kentekenbewijs opgestuurd. Een werkdag later krijg je de tenaamstellingscode.

Heb je het kentekenbewijs ontvangen? Dan moet je nog 2 dingen doen:

 1. Vraag – met de informatie op het kentekenbewijs – een kenteken aan bij een RDW-erkende kentekenplatenfabrikant.
 2. Als je het kenteken hebt ontvangen, is het voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. Geef daarom het kentekennummer en de meldcode zo snel mogelijk door aan de verzekeraar. Aanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet verzekeringsplichtig.

Wanneer is een landbouwtrekker APK-plichtig?

Voor landbouwvoertuigen in de categorie T (trekker op wielen) die sneller kunnen rijden dan 40 km/h, is er vanaf 1 mei 2021 een APK-plicht. Nieuwe trekkers moet je voor het eerst na 4 jaar laten keuren en vervolgens elke 2 jaar. Omdat niet alle trekkers in één keer gekeurd kunnen worden, zal dit in fases gebeuren. De oudste trekkers zijn als eerste aan de beurt.

Niet alle trekkers zijn APK-plichtig. Uitgezonderd zijn:

 • Trekkers met een maximumconstructiesnelheid van 40 km/h of minder
 • Trekkers op rupsbanden
 • Trekkers die je gebruikt voor landbouw, tuinbouw, bosbouw, veeteelt of visserij, hoofdzakelijk op het terrein waar dit plaatsvindt. Terrein is inclusief landwegen, bospaden en percelen.
 • Trekkers van 50 jaar of ouder.

Laat je een APK-plichtige trekker niet keuren? Je kan hier een boete voor ontvangen. Daarnaast kan dit verzekeringstechnisch forse gevolgen hebben bij een ongeluk. Kijk daarom goed of je trekker APK-plichtig is.

Meer weten?

Wil je meer weten over de registratie van landbouwvoertuigen? Neem contact op met je adviseur of mechanisatiebedrijf.