Wat valt onder de WKR?
Alles wat je aan je werknemers vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, geldt in principe als loon. Hierover betalen zij loonbelasting. Je kunt er echter ook voor kiezen om bepaalde vergoedingen als eindheffingsloon aan te wijzen binnen de WKR.
Binnen deze regeling gelden voor sommige vergoedingen vrijstellingen of nihilwaarderingen. Het overige bedrag valt binnen de vrije ruimte.
Let op
Niet alles kan worden aangewezen in je vrije ruimte. Zo mag je bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van een auto niet opnemen in de vrije ruimte. Ook moet de aanwijzing voldoen aan de gebruikelijkheidstoets. Is dat niet het geval? Dan moet je de vergoeding belasten als loon bij de werknemer.
Hoeveel vrije ruimte had je in 2024?
In 2024 bedroeg de vrije ruimte 1,92% van de totale loonsom tot en met € 400.000 en 1,18% daarboven. Kwam je in 2024 boven deze grens? Dan betaal je 80% eindheffing over het meerdere. Dit bedrag moet je uiterlijk aangeven in je tweede aangifte loonheffingen van 2025. Doe je maandelijkse aangifte? Dan is de deadline 31 maart 2025. Als je per 4 weken aangifte doet, is de deadline 23 maart 2025.
Let op
Is je WKR-administratie over 2024 op orde? Houd er rekening mee dat niet alle WKR-kosten direct uit de salarisadministratie volgen. Een deel van deze kosten moet je waarschijnlijk halen uit de financiële administratie. Beoordeel daarom nu al de hoogte van de aangewezen kosten binnen de vrije ruimte van 2024. Zo zorg je ervoor dat de afrekening in de tweede aangifte loonheffingen van 2025 soepel verloopt.
Meer weten?
Heb je hulp nodig bij de afrekening van de WKR? Neem dan contact op met een mkb-adviseur van Countus. We helpen je graag!