Menu

120 miljoen voor warme sanering varkenshouderij

Het ‘Hoofdlijnenakkoord warme sanering varkenshouderij’ kent nog veel onduidelijkheden. Wat al wel duidelijk is, is dat het kabinet € 120 miljoen beschikbaar stelt om de geuroverlast van varkensbedrijven te verminderen. Dit najaar krijgt de uitwerking van het akkoord verder vorm en wordt er meer duidelijk. Wat betekent dit voor jou als varkenshouder?

 

Aanpak warme sanering varkenshouderij

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kondigde onlangs aan hoe ze de warme sanering en verduurzaming van de varkenshouderij in veedichte en belaste gebieden aan gaat pakken. Ze heeft hiervoor overeenstemming met provincies, banken en industrie. Voor de plannen is in totaal € 200 miljoen beschikbaar.

 

Varkensbedrijven in Zuid en Oost

Schouten wil op korte termijn de geuroverlast door varkensbedrijven verminderen in belaste gebieden. Ze wil dit realiseren door het opkopen en doorhalen van varkensrechten. Hiervoor is € 120 miljoen beschikbaar.

Het gaat hierbij om varkensbedrijven in de concentratiegebieden Zuid en Oost. Een groot deel van de varkensbedrijven in Nederland valt dus buiten de regeling. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, wordt nog uitgewerkt. Wat we wel weten is dat het gaat om varkenshouderijen met een grote geurimpact op omwonenden. Het zijn volgens de regering vaak ondernemers die geen ontwikkelingsperspectief hebben en voor de vraag staan of er een toekomst is voor hun bedrijf.

 

Nieuwe stalsystemen ontwikkelen

Verder wil Schouten investeren in het ontwikkelen van nieuwe stal- en houderijsystemen om de uitstoot van geuroverlast en fijnstof tegen te gaan. Dit geldt ook voor de pluimvee- en melkgeitenhouderij. Voor de varkenshouderij is € 40 miljoen beschikbaar en voor de pluimvee- en geitensector € 20 miljoen. Voor extra flankerend beleid voor de nertsenhouderij is € 8 miljoen beschikbaar. Aan uitvoeringskosten wordt € 12 miljoen besteed.

 

Hopelijk snel meer duidelijkheid

Ernst van der Heijden, specialist intensieve veehouderij bij Countus, hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt voor varkenshouders. ‘Helaas zijn de plannen nog niet concreet en zijn de effecten dus nog niet uit te stippelen. Moet bijvoorbeeld de opkoop van varkensrechten zonder vergoeding voor herinrichting van de locatie concurreren met de verkoop van varkensrechten aan collega’s? De prijs van varkensrechten kan behoorlijk fluctueren en kan dus hoger zijn dan de vergoeding van de overheid. Dit zijn belangrijke vragen waar varkenshouders graag snel meer duidelijkheid over willen.’

De verwachting is dat de eerste regelingen in de eerste helft van 2019 worden gepubliceerd. We houden je uiteraard op de hoogte.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het ‘Hoofdlijnenakkoord warme sanering varkenshouderij’ en de mogelijke gevolgen daarvan? Vul het contactformulier in of neem contact op met de experts van Agro.

Ik wil graag meer weten over de warme sanering

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 26-07-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.