Menu

(St)optimalisatie: ik ga stoppen met mijn bedrijf, wat te doen?

Wil je stoppen met je bedrijf? Dan dien je rekening te houden met diverse facetten. Een optimaal moment is namelijk niet zo 1, 2, 3 aan te wijzen. Waar moet je rekening mee houden als je je onderneming wilt stopzetten?

 

Stoppen bedrijf

De redenen om te stoppen met een bedrijf kunnen divers zijn. Denk aan het gebrek van een bedrijfsopvolger of overnamekandidaat. Of wellicht is er sprake van onvoldoende rendement door kleinschaligheid of economische veranderingen. Wat de reden ook is, als je daadwerkelijk wilt stoppen met je bedrijf moet je met een aantal zaken rekening houden.

 

Bedrijfsbeëindiging doorgeven

Bij de start van je bedrijf heb je afspraken gemaakt met verschillende partijen, zoals de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Deze organisaties dien je op de hoogte te stellen van je bedrijfsbeëindiging.

Aan wie moet je je bedrijfsbeëindiging doorgeven?

  • Je moet je uitschrijven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kan via een uitschrijfformulier.
  • Controleer je afmelding bij de Belastingdienst. De KvK stuurt jouw afmelding automatisch door naar de Belastingdienst. We raden aan om te controleren of dit goed is gegaan, zodat de afrekeningen van diverse belastingen kunnen plaatsvinden.
  • Stuur bedrijf- en productschappen een bevestiging van de uitschrijving uit het handelsregister.
  • Breng je leveranciers en klanten op de hoogte. Zijn er contracten opgesteld? Let dan goed op wat daarin staat over het opzeggen van de overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan afnamecontracten, huur- of leasecontracten en onderhoudscontracten.
  • Stel je bank op de hoogte voor het aflossen van leningen. Hierbij wordt een aflosnota opgemaakt.
  • Denk ook aan het opzeggen van verzekeringen, abonnementen, webhosting en andere vaste kosten. Vaak zit hier een opzegtermijn op.

 

Personeel

Heb je personeel in dienst? Dan heb je toestemming van het UWV nodig om mensen te mogen ontslaan. Vaak zien we tevens arbeidsbemiddeling om personeel tijdig aan een andere baan te helpen.

 

Stakingswinst

Bij het stoppen van je bedrijf wordt de eindbalans en de jaarrekening opgemaakt. Op basis hiervan wordt de stakingswinst berekend. De stakingswinst mag worden verminderd met een aantal vrijstellingen, zoals de stakingsaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Via banksparen en het kopen van een lijfsrente kan tevens een aanzienlijk tariefsvoordeel worden gerealiseerd.

Ga je stoppen met je bedrijf? De accountant neemt dan samen met een fiscalist de financiële gevolgen met je door. We raden aan om je accountant tijdig in te lichten, zodat je de zaken goed kunt afronden.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het stoppen van een bedrijf? Vul het contactformulier in of neem contact op met Roelof Tuin.

✆ 06 526 81 761

 r.tuin@countus.nl

Ik wil graag meer weten over het stoppen van mijn bedrijf

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Roelof Tuin

Datum: 27-03-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.