Menu

Zonnepark maatwerk voor boeren

Het zijn mooie bedragen voor boeren: 5.000 tot 6.000 euro huur of zelfs meer per hectare per jaar bieden exploitanten van zonne-energie inmiddels voor de bouw van grote zonneparken. Maar die gouden bergen kunnen anders uitpakken. „Laat eerst het complete plaatje schetsen”, waarschuwen de deskundigen.

Vrolijk, in de hand een voorstel van een exploitant van zonne-energie, zo komen de boeren binnen bij Alies Visscher en Andreas van der Vis, respectievelijk fiscaal en juridisch adviseur bij Countus Accountants en Adviseurs. „Meestal zijn het wat oudere boeren zonder opvolger die op termijn willen stoppen. Jonge boeren zien we nauwelijks. Ik vraag me soms wel eens af hoe ze die oudere boeren zo goed kunnen vinden”, denkt Van der Vis hardop. Samen met zijn collega Visscher, zo nodig aangevuld met specialisten bedrijfseconomie en ruimtelijke ordening, begint dan hun werk om de boer een compleet plaatje te schetsen. De opgebouwde ervaring met windmolenparken komt goed van pas. „Dat is voor een deel te vergelijken met nu zonneparken, al gaat het dan om veel grotere oppervlakten.”

 

Gestegen

De geboden huurprijzen die ze zien, zijn flink gestegen. „We begonnen met 3.000 euro per hectare, maar dat is nu richting de 5.000 of 6.000 euro. Of nog hoger. Het hangt van de plek af waar zo’n boer zit. Is die gunstig qua stroomnet of moeten er eerst nieuwe stroomkabels gelegd worden? Het heeft ook te maken met het rendement dat de boer zelf op de grond kan halen. Dat is voor een akkerbouwer anders dan voor een melkveehouder.”

Boeren die binnenstappen, hebben zich al aardig ingelezen, merken Visscher en Van der Vis. Zij hebben op de site van het accountantsbureau ook het nodige over dit onderwerp gepubliceerd. „Maar uiteindelijk blijft het maatwerk. Bij iedere boer is de situatie anders. Het is allereerst van belang voor ogen te hebben in welke fase de onderneming zich bevindt. Kan de activiteit als box 1- of moet het als box 3-vermogen worden geëxploiteerd? Wat is je toekomstperspectief en wil je het agrarische bedrijf voortzetten? Hoe wil je fiscaal voordelig jouw vermogen overdragen aan de volgende generatie? En zit er een aanbiedingsplicht naar de huurder in zo’n contract of mag je de grond overdragen aan je kinderen? We kijken ook naar de schenk- en erfbelasting. Zo kan het interessant zijn om als boer voor een deel mee te doen in de exploitatie. Het maakt nogal wat uit of je niets of 20 procent belasting moet betalen omdat je als boer voor een deel participeert”, somt Visscher snel een paar belangrijke zaken op.

Van der Vis weet ook dat een zonnepark grote gevolgen kan hebben voor Europese betalingsrechten, de agrarische vrijstelling of de Meststoffenwet. „Er gaan echt indianenverhalen rond. Als je schapen laat lopen onder die zonnepanelen zou je de landbouwvrijstelling niet kwijtraken. Dat is onzin, net als voor je betalingsrechten. Kijk ook naar de grondgebondenheidsregels. Die kun je zo kwijtraken. En dat zijn zaken die boeren echt kunnen raken.”

Vrije-uitloopkippen

En er zijn allerlei ontwikkelingen. „Ik heb gehoord over vrije-uitloopkippen onder de panelen, het planten van olifantengras of verrijdbare panelen. Het probleem is dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat de wet- en regelgeving dat niet kan bijhouden. Er zijn onderwerpen waar ik een juridische procedure voor durf aan te spannen om duidelijk te krijgen of iets mag voor die landbouwvrijstelling, betalingsrechten of de Meststoffenwet.”

Er zijn veel meer zaken waarover de boer duidelijkheid wil. Wat heeft bijvoorbeeld de intentieverklaring of voorovereenkomst van de exploitant voor waarde? Is de boer gebonden aan deze overeenkomsten of kan hij er nog eenzijdig vanaf? „Je ziet dat ze nu overal bezig zijn om die intentieverklaringen te krijgen. Terwijl iedereen snapt dat zo’n exploitant de gunstigste locatie zal kiezen voor zo’n zonnepark. Dat kan dus bij de buurman zijn”, merken de twee Countus-medewerkers droogjes op.

Ze zijn in ieder geval wel te spreken over de manier waarop de exploitanten zaken doen. „We hebben er tot nu toe met een stuk of tien kennisgemaakt, vaak grote en professionele bedrijven met buitenlandse investeerders. Je kunt er op bepaalde onderdelen in zo’n overeenkomst best mee onderhandelen. Die contracten ontwikkelen zich ook wel de afgelopen tijd, maar niet onbeperkt natuurlijk.”

Juiste keuze

„Onze taak als adviseurs is om te zorgen dat een boer precies weet waaraan hij begint en de juiste keuze maakt. Dat klinkt misschien wat negatief, maar zo is het echt niet bedoeld. Het is alleen zo enorm belangrijk dat een boer een volledig plaatje heeft van alle mogelijke gevolgen en consequenties als hij aan zoiets begint. Juridisch, fiscaal, noem maar op, dat wil hij allemaal precies weten als hij hier binnenstapt. En als hij ook wil weten wat het bedrijfseconomisch allemaal kan betekenen, dan halen we er gewoon nog een deskundige op dat terrein bij. Wij zijn er voor de belangen van die boer, zo simpel is het eigenlijk, maar hij moet uiteindelijk natuurlijk zelf de knoop doorhakken. Dat het misschien net wat minder leuk is dan het leek toen hij binnenkwam, dat hoort bij ons werk.”

Zonneparken voor maximaal 25 jaar

Ook in Overijssel volgen initiatieven voor zonneparken elkaar snel op. De provincie staat achter deze plannen, al gaat de voorkeur uit naar zonnepanelen op daken. Dat levert echter te weinig op, want in 2023 moet 20 procent van de energie duurzaam zijn. Behalve in natuurgebieden mogen zonneparken overal, mits landschappelijk inpasbaar, voor maximaal 25 jaar. ‘We verwachten dat dan veldopstellingen van zonnepanelen in de Groene Omgeving niet meer nodig zijn, omdat innovatie en prijsdaling ertoe leiden dat zonnepanelen worden verwerkt in gevelbekleding, beglazing enz. De gronden willen we niet blijvend onttrekken aan de oorspronkelijke, vaak agrarische bestemming’, zo staat in de provinciale ‘Handreiking Kwaliteitsimpuls Zonnevelden’.

Bron: Vee & Gewas

Meer weten over zonnepanelen?

We helpen je graag verder. Vul het contactformulier in of neem direct contact op met Alies Visscher.

✆ 06 12 143 005

a.visscher@countus.nl

Ik wil graag meer weten over het verhuren van grond voor zonneparken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Alies Visscher Andreas van der Vis

Datum: 31-05-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.