Menu

Zieke medewerker? Meld ziekte ook bij je salarisadministrateur

Bij een zieke medewerker ben je als werkgever verplicht om maximaal 104 weken het salaris door te betalen. Heb je te maken met een zieke werknemer? Meld dit niet alleen bij de arbodienst en verzekeraar, maar ook bij je salarisadministrateur zodat hij de loonbetaling kan verwerken in de loonadministratie. Zo voorkom je dat je onnodig te veel salaris uitbetaalt.

Verplichting bij ziekte

Als een medewerker ziek is, moet je in de meeste gevallen het loon doorbetalen. Zo is in de wet geregeld dat werknemers gedurende het eerste ziektejaar minstens 70% van het loon ontvangen en ten minste het wettelijk minimumloon. Ook in het tweede ziektejaar moet je als werkgever minimaal 70% van het salaris betalen.

Afspraken over doorbetaling

Val je onder een cao? In sommige cao’s is afgesproken dat werknemers bij ziekte meer salaris uitbetaald krijgen dan wat wettelijk verplicht is. Zo kan er bijvoorbeeld overeengekomen zijn dat werknemers de eerste periode 100% salaris ontvangen en na een aantal weken minder salaris ontvangen. Ook is in sommige cao’s geregeld dat werknemers vanaf het begin van de arbeidsongeschiktheid al minder dan 100% van het salaris ontvangen of dat er sprake is van wachtdagen waardoor werknemers over de eerste dag(en) van arbeidsongeschiktheid gaan salaris ontvangen. 

Meld ziekte ook bij je salarisadministrateur

Het komt nog wel eens voor dat bij de salarisadministrateur niet bekend is dat een werknemer ziek is en dat werkgevers daardoor te veel salaris doorbetalen en dus onnodig extra kosten maken. Geef ziekte daarom niet alleen door aan je verzekeraar of arbodienst, maar ook altijd aan je salarisadministrateur. Als de salarisadministratie op de hoogte is kan de loondoorbetaling op de juiste manier worden verwerkt in de loonadministratie en zo wordt voorkomen dat je onnodig te veel betaalt.

Sluit een ziekteverzuimverzekering af

Vanwege je doorbetalingsverplichting is het raadzaam een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Let er goed op dat deze verzekering overeenkomt met de betalingsverplichtingen die je hebt als werkgever.

Meer weten?

Wil je meer weten over het doorbetalen van een zieke medewerker? We helpen je graag. Vul het contactformulier in of neem contact op met Ben Spenkelink.

✆ 06 – 15 077 844

b.spenkelink@countus.nl

Ik wil graag meer weten over het doorbetalen van een zieke medewerker

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Ben Spenkelink

Datum: 05-07-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.