Menu

Wanneer wordt je hobby je werk?

Wat een leuke hobby is dat, fotograferen! Laatst had ik een gesprek met iemand die dat voor haar hobby doet. Steeds vaker krijgt ze opdrachten aangeboden. Wanneer wordt haar hobby werk voor de Belastingdienst? Wanneer wordt die vriend voor wie ze een klus doet een klant?

 

Interneteconomie

Tegenwoordig vinden partijen elkaar snel via het internet. Hierdoor begeven particulieren zich makkelijker op de markt als aanbieder van producten of diensten. De vraag is: treden zij daarmee op als consument of als ondernemer?

Door de opkomst van de interneteconomie denkt de Belastingdienst na over handhaving. Er is een interne verkenning van het Expertisecentrum Handhaving Belastingdienst verschenen. Deze verkenning stelt de vraag of de fiscus, in boven beschreven situaties, de regels wel actief handhaaft.

Het onderscheid tussen hobby en ondernemerschap is vaak onduidelijk. Vaak voelt die vriend die op een bruiloft fotografeert zich geen ondernemer, maar is dit volgens de wet en fiscus wel!

 

Wanneer ben je ondernemer?

Voor de omzetbelasting (btw) ben je al snel ondernemer. Zelfs als je gewoon een baan hebt. Dit zorgt voor extra werk voor jou (je moet aan allerlei verplichtingen voldoen) en voor meer werk voor de Belastingdienst. De toename van kleine ondernemingen brengt extra uitvoeringskosten met zich mee, terwijl er nauwelijks inkomsten tegenover staan. Dat concludeert het Expertisecentrum Handhaving.

 

Verhuur van je eigen woning

De fiscale gevolgen van de levendige handel via het internet zijn afhankelijk van de feiten en omstandigheden per situatie. Bij de verhuur van de eigen woning aan toeristen speelt bijvoorbeeld mee of de verhuurder ondernemer of particulier is.

De fiscale gevolgen van de interneteconomie zijn niet altijd even duidelijk. De Belastingdienst wil daarom zorgen voor meer voorlichting voor zowel verhuurders als internetondernemers. Ook de bezettingsgraad en de vraag in welk belastingtarief de verhuurder valt, speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke belastingheffing.

 

Voorlichting door de Belastingdienst

Veel meer informatie over het verhuren van een woning en het hebben van een internetonderneming vind je terug op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst doet aan uitgebreide gegevensuitwisseling (o.a. met gemeenten) om voldoende informatie te krijgen om uiteindelijke inkomsten als verhuur uit eigen woning op te kunnen nemen op het vooraf ingevulde aangiftebiljet.

 

Meer weten?

Wil je er zeker van zijn dat de Belastingdienst jouw hobby ook als hobby ziet? Of wil je van je hobby juist je werk maken? Wij helpen je bij het uiteenzetten van de fiscale gevolgen. Meer weten? Vul het contactformulier in of neem contact op met Herma Brinkhuis.

✆ 06 212 17 424

 h.brinkhuis@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de grens tussen hobby en werk

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door:

Datum: 21-09-2016

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.