Menu

(Voorlopig) geen verbod op asbestdaken

Er komt (voorlopig) geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer verwierp op 4 juni 2019 het wetsvoorstel om asbest in bestaande daken te verbieden. Daarmee is het asbestverbod voorlopig van de baan. Een verrassende ontknoping, want de overheid koerste zo’n 10 jaar op een asbestverbod in 2024.

 

Asbestbronnen aanpakken

Het asbestverbod was in het leven geroepen om de laatste grote asbestbronnen voor de leefomgeving te verminderen. De regering volgde daarin de adviezen van de Gezondheidsraad en het RIVM. Het kankerverwekkende asbest vanuit oude daken is namelijk een gevaar voor de volksgezondheid.

Het wetsvoorstel werd in 2017 in de Tweede Kamer aangenomen. Er ontstonden daarna alleen steeds meer twijfels over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het asbestverbod. De kosten zouden voor burgers en bedrijven hoog uitvallen. Ook bleek dat de gezondheidsrisico’s kleiner waren dan gedacht.

 

Asbestverbod van de baan

De Eerste Kamer heeft de nieuwe signalen serieus genomen en stemde dus tegen het asbestverbod. Of er een aangepaste wet gaat komen, is nog niet bekend. De verschillende provinciale en gemeentelijke stimuleringsmaatregelen voor asbestverwijdering blijven nog wel bestaan.

 

Wat te doen?

Dat het asbestverbod is gesneuveld, betekent dus dat je je asbestdaken niet voor een bepaalde datum gesaneerd moet hebben. Toch raden we wel aan om je asbestdek te gaan saneren. Vooral als je een oud, verweerd dak hebt is dit verstandig. De asbestdaken zorgen namelijk voor gezondheidsrisico’s in je omgeving.

Het verbod heeft ook invloed op je verzekering. Veel verzekeringen hebben namelijk een einddatum voor asbestdaken in de polis opgenomen. Of die polissen veranderen, is nog niet bekend. Daarbij speelt wellicht ook mee dat het opruimen van asbest, na bijvoorbeeld brand, hoge kosten met zich meebrengt.

 

Wil je toch saneren?

Ga je je asbestdaken toch saneren? Dan kun je nog terugvallen op de geldende provinciale en gemeentelijke stimuleringsmaatregelen. Ook de Ruimte voor Ruimte-regelingen (Rood voor Rood) blijven gelden en staan los van het vervallen asbestverbod.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over wat deze verandering voor jou betekent of heb je vragen? Vul dan het contactformulier in of neem contact op met Albert Albers.

✆ 06 143 204 65

 a.albers@countus.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Albert Albers

Datum: 06-06-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.