Menu

Verhoging verlaagde btw-tarief: soepele overgang van 6% naar 9% btw

Staatssecretaris Snel (Financiën) heeft op 8 juni begunstigend beleid aangekondigd voor goederenleveringen en diensten die in 2018 worden overeengekomen en betaald, maar pas in 2019 worden verricht. Worden deze goederen en diensten overeengekomen en betaald in 2018? Dan bedraagt het verlaagde btw-tarief voor deze prestaties 6%. De belastingdienst legt geen naheffingsaanslagen op in voornoemde situaties.

Geen naheffing bij verhoging verlaagde btw-tarief

Deze toezegging is met name van belang voor wie rechtstreeks leveringen en diensten verricht aan met name particulieren. Het kabinet wil ondernemers namelijk niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%. Daarom gaat de Belastingdienst niet naheffen op de in 2018 (gefactureerde en) betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.

Concerten en sportevenementen

Aan wat voor leveringen en diensten kun je denken? Denk aan concerten of sportevenementen die dit jaar zijn betaald, maar volgend jaar pas plaatsvinden. Dit geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde btw-tarief van toepassing is, zoals ook stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis.

Lastenverlichting

Tegenover de geplande verhoging op het verlaagde btw-tarief staat een lastenverlichting op arbeid. Door het complete pakket aan maatregelen uit het regeerakkoord stijgt de koopkracht en dus de consumptie.

Het kabinet is van plan de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste Kamer en Tweede Kamer moeten dan nog wel akkoord gaan met de wijziging.

Bereid je alvast voor

Wij raden je aan je nu al voor te bereiden op de geplande btw-verhoging. Pas bijvoorbeeld je administratie en prijzen aan. En verander bij de jaarovergang de facturatie en de btw-aangifte. Houd bovendien bij het opstellen van een offerte voor 2019 rekening met de geplande btw-verhoging.

Meer weten?
Wil je meer weten over de verhoging van het verlaagde btw-tarief? ? Vul het contactformulier in of neem contact op  met Halbe van den Berg.

✆ 06 103 62 602

h.vandenberg@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de verhoging van het verlaagde btw-tarief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Halbe van den Berg

Datum: 29-06-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.