Menu

Vakantieauto en bijtelling: hoe zit het precies?

Als werkgever kun je je werknemers de mogelijkheid bieden om tijdens hun vakantie gebruik te maken van een ‘vakantieauto’. Naast de ‘vaste’ auto stel je dan een extra vakantieauto ter beschikking. Ook kun je je medewerkers hun vaste auto laten omruilen voor een andere auto. Wat zijn de gevolgen voor de bijtelling?

 

Tijdens vakantieperiode 2 auto’s

Rijdt je medewerker in 1 vaste auto per jaar en stel je tijdens de vakantieperiode tijdelijk een extra auto ter beschikking? Dan is voor de vaste auto het gehele jaar het autokostenforfait volgens artikel 13bis van de Wet op de loonbelasting van toepassing. Deze bijtelling kan echter achterwege blijven als je kunt bewijzen dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt.

Voor de vakantieauto is het autokostenforfait niet van toepassing. De auto wordt uitsluitend voor privédoeleinden ter beschikking gesteld. Het privégebruik wordt als loon in natura belast tegen de factuurwaarde of de waarde in het economisch verkeer.

 

Tijdens vakantie vervangende vakantieauto  

Het is ook mogelijk om voor je medewerker 1 vaste auto beschikbaar te stellen met uitzondering van de vakantieperiode en een andere auto alleen gedurende de vakantieperiode.

Als in dit geval op kalenderjaarbasis in totaal meer dan 500 kilometer privé is gereden, moet voor beide auto’s privégebruik worden berekend en bijgeteld. Dit geldt ook voor de auto waarmee niet privé is gereden. De bijtelling wordt tijdsgelang toegepast op de vaste auto én op de vakantieauto gedurende de periode dat deze auto’s aan de werknemer ter beschikking staan.

Bovendien moet je kunnen aantonen dat de vaste auto niet meer ter beschikking staat aan de werknemer tijdens de vakantieperiode.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de vakantieauto en de gevolgen voor de bijtelling? Vul het contactformulier in of neem contact op met Han ter Welle.

 

✆ 06 420 36 558

h.terwelle@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de vakantieauto en bijtelling

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Han ter Welle

Datum: 09-07-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.