Menu

Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB: de tussenstand

Banken moeten een aanbod tot herstel doen aan MKB-klanten die in het verleden een rentederivaat hebben afgesloten. Dat bepaalt het Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB (UHK). De stand op dit moment? De 6 banken die meedoen aan het UHK hebben € 1,27 miljard uitgekeerd aan MKB-ondernemers.

 

Afronding UHK

Daarmee zijn 5 van de 6 banken klaar met het UHK. De zesde bank, die beschikt over de grootste derivatenportefeuille, zegt 75% afgerond te hebben. Deze laatste bank verwacht het UHK in 2019 af te ronden.

 

Eens met UHK-voorstel?

Ga je als ondernemer akkoord met het UHK-voorstel? Dan is dat tegen algehele en finale kwijting. Je kunt dan in de toekomst geen aanspraak doen op de bank als het gaat om het rentederivaat. Dat geldt voor directe en voor eventuele gevolgschade.

 

Niet akkoord met UHK-voorstel?

Ben je het als ondernemer niet eens met het UHK-voorstel? Dan kan je via de Herstelkaderdesk aanvullende informatie voorleggen. Maar het verzoek tot herbeoordeling moet je wel onderbouwen. Het kan dan zijn dat je voorstel wordt gecorrigeerd.

Je kunt binnen het Uniform Herstelkader Rentederivaten een bindend advies aanvragen als je er niet uitkomt met je bank. Op basis van het bindend advies word je een aanbod gedaan. Deze moet je vooraf accepteren. Als alternatief kun je het aanbod ook voorleggen aan de Kifid of de civiele rechter.

 

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft onlangs een ondernemer in het gelijk gesteld die het niet eens was met het UHK-voorstel. De bank had de ondernemer niet genoeg geïnformeerd met betrekking tot zijn renteswap. De ondernemer gaf aan dat als hij wel goed was geïnformeerd, hij het ingewikkelde financiële product niet had afgesloten.

 

Niet in aanmerking voor UHK-beoordeling

Het kan ook zijn dat een derivatendossier niet voor beoordeling in aanmerking komt. Bijvoorbeeld als deze niet actief was tussen 1 april 2011 en 1 april 2014. Je kunt de financiële schade in deze dossiers individueel met je bank bespreken.

Een lening met een opslagverhoging valt in sommige UHK-dossiers buiten de beoordeling. Het valt dan onder de ‘Niet In Aanmerking Komende Leningen’. Met acceptatie van het UHK-voorstel en uitsluiting van deze lening valt je lening buiten de finale kwijting. Deze kun je dan ook individueel met je bank bespreken.

 

Meer weten?

Meer weten over het Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB? Vul onderstaand contactformulier in of neem contact op met Mark Klein Breteler.

✆ 06 424 917 69

m.kleinbreteler@wecapital.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Mark Klein Breteler

Datum: 24-07-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.