Menu

Uitstel Wet DBA: wat betekent dit voor jou?

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt uitgesteld. In ieder geval tot 2018. De knelpunten van de wet worden opgelost. In de tussentijd wordt handhaving stilgelegd. Dit betekent dat je als zzp’er of als opdrachtgever tot 2018 geen boete of naheffing krijgt als je niet met een (model)overeenkomst werkt.

 

Kritiek op wet DBA

Er zitten te veel haken en ogen aan de opvolger van de VAR, die bedoelt is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Zowel onder werkgevers als zzp’ers zorgt de wet voor veel onrust. De angst voor naheffingen en boetes van de Belastingdienst heeft er al toe geleid dat bedrijven stoppen met het inhuren van zelfstandigen. Zzp’ers worden vervangen door uitzendkrachten of gedwongen te werken volgens een payroll-constructie. Een groot aantal zzp’ers geeft aan dat het door de wet moeilijker is geworden om opdrachten te krijgen.

 

Wat betekent het uitstel voor jou?

Door het uitstel van de Wet DBA kan je als zzp’er weer ondernemen. En als opdrachtgever kan je met een gerust hart zelfstandigen contracteren. Kijk wel goed uit welke risico’s je loopt. Echte kwaadwilligen, waarbij duidelijk sprake is van een werkgevers-werknemersrelatie, kunnen namelijk wel een boete of naheffing verwachten.

 

Meer weten?

Wil je weten wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid? Of wanneer je het risico loopt op boetes en naheffingen? Vul het contactformulier in of neem contact op met Herma Brinkhuis.

✆ 06 212 17 424

 h.brinkhuis@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de Wet DBA

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door:

Datum: 22-11-2016

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.