Menu

Uitdagingen en kansen voor de akkerbouwsector

Zo aan het begin van 2019 is het goed om stil te staan bij de uitdagingen en kansen voor 2019. Onderneem je in de akkerbouwsector? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten én kansen voor akkerbouwers.

 

Het telen van gele uien

Als akkerbouwer loop je waarschijnlijk met de vraag rond hoe je het beste de afzet van gele uien en frietaardappelen kunt regelen. De oogst van 2018 laat namelijk zien dat er sprake is van een behoorlijk sterke marktwerking op het gebied van vrije gewassen. Veel uientelers telen de gele uien vrij en gaan daar waarschijnlijk ook dit jaar mee door.

Je kunt er echter ook voor kiezen om uien van de oogst van 2019 deels vast te leggen voor een kostendekkende prijs met een plus daarop.

 

Het telen van frietaardappelen

De frietaardappelen worden veelal op contract geteeld. Om te kunnen profiteren van de marktwerking kun je een groter gedeelte vrij telen en gebruikmaken van de aardappeltermijnmarkt voor het afdekken van je risico.

We verwachten dat de contractprijzen voor de frietaardappelen voor de oogst van 2019 op een hoger niveau worden vastgesteld. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je afspraken maakt.

 

Belangrijke gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen

In 2019 en in de aanloop naar 2020 verdwijnen belangrijke gewasbeschermingsmiddelen. Zo mag je het middel Diquat op termijn niet meer gebruiken. Voor veel akkerbouwers is dit een groot verlies.

Het middel werd namelijk gebruikt voor de loofvernietiging van aardappelen en een goed alternatief is er niet. Ben je pootaardappelteler? Dan moet je dus kiezen welk systeem het beste past bij jouw bedrijfsvoering en de te telen rassen.

 

Dure grond

De grond is momenteel duur. Veel bedrijven die in de afgelopen jaren dure grond hebben gekocht, maken daarom pas op de plaats. En het aantal bedrijven dat wel dure grond koopt, is dus beperkt.

Banken scherpen de aflossingsverplichtingen aan. Veel bedrijven hebben moeite om bij de grondaankoop aan een strak aflossingsstramien te voldoen. Een alternatief blijft natuurlijk erfpacht.

 

Bedrijfsovernametrajecten worden lastiger

Wat ook steeds meer aandacht vraagt, is het thema bedrijfsoverdracht. Vanwege de groeiende kloof tussen de grondwaarde en het rendement op de grond, is het steeds lastiger de bedrijfsoverdracht rond te krijgen. Veel families moeten daarom concessies doen om opvolging mogelijk te maken.

Wil je het overnametraject goed laten verlopen? Kies dan voor een procesmatige aanpak en schakel de hulp in van deskundige adviseurs en coaches. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 15-02-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.