Menu

Tulpenland en de Gecombineerde opgave: wie geeft wat op?

Door de economische groei neemt het areaal tulpen in Flevoland behoorlijk toe. Daarbij komt steeds vaker de vraag naar voren wie het tulpenland moet opgeven bij de Gecombineerde opgave. Is dat de huurder of verhuurder van de grond?

 

Percelen in gebruik opgeven

De Gecombineerde opgave is een jaarlijkse opgave voor agrarisch ondernemers. Hierin moet je alle percelen opgeven die je op 15 mei in gebruik hebt. In gebruik wil zeggen dat de gebruiker van het perceel een doorslaggevende stem heeft in de teelttechnische beslissingen en voor het betreffende gewas risico loopt.

In het algemeen betekent dit dat de tulpenteler het tulpenperceel moet opgeven.

Let op
Er is 1 uitzondering. Als er sprake is van contractteelt, waarbij jij als agrariër de doorslaggevende stem hebt in de teelttechnische keuzes, dan moet jij het perceel opgeven.

 

Hoe zit het met de betalingsrechten?

Geeft de tulpenteler het perceel op? Dan kun je als verhuurder op dit gedeelte geen betalingsrechten verzilveren, omdat je voor ieder betalingsrecht een hectare grond moet hebben op 15 mei.

De oplossing is om met het tulpenperceel ook betalingsrechten te verhuren. Dit kan door de betalingsrechten via een overdracht tijdelijk te verhuren. De tulpenteler verzilvert dit en kan daarna het ontvangen bedrag inclusief vergroeningspremie aan jou als verhuurder van de grond doorbetalen.

Op het tulpenperceel kan de tulpenteler een vanggewas zaaien om zo aan de vergroeningseisen te voldoen. Zelf kun je je vergroening niet op dit perceel invullen, omdat je het perceel niet op 15 mei in gebruik hebt.

 

Hoe kun je de mestruimte benutten?

Hoe zit het met het benutten van de mestruimte? Als agrariër wil je natuurlijk alle fosfaat- en stikstofruimte van je bedrijf benutten om zoveel mogelijk organische stof te kunnen aanvoeren. Door land te verhuren gaat een deel van deze ruimte naar de tulpenteler.

Om deze ruimte toch te kunnen gebruiken, kun je met de tulpenteler afspreken dat hij organische mest aanvoert op het gehuurde perceel.

Let op
De stikstofruimte die voortkomt uit de teelt van een vanggewas kun je zelf benutten. Het is dan wel noodzakelijk om het perceel na de tulpenoogst te melden op je eigen bedrijf bij de RVO. De tulpenteler kan hetzelfde perceel dan nog steeds gebruiken om aan zijn vergroeningseisen te voldoen. Jij als verhuurder moet er dan wel voor zorgen dat het perceel aan de voorwaarden blijft voldoen, zoals:

  • het vanggewas moet 8 weken in stand worden gehouden
  • In die periode mag je geen gewasbeschermingsmiddelen toepassen en niet beweiden

Als blijkt dat je niet de feitelijke gebruiker bent geweest van de opgegeven percelen, kun je boetes krijgen. Let hier dus goed op.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over tulpenpercelen en wie wat moet opgeven bij de Gecombineerde opgave? Vul het contactformulier in of neem contact op met Erik Arts.

✆ 06 346 55 144

 e.arts@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de Gecombineerde Opgave

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Erik Arts

Datum: 03-05-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.