Menu

Transparantie met centrale database in melkveehouderij is goud waard

Het klimaat domineerde het agro-nieuws afgelopen week. Het voorlopig klimaatakkoord werd gepresenteerd in de zoveelste droge warme week. Een betere exemplarische entourage kun je je niet wensen om een boodschap met impact te presenteren. Ook zijn vorige week nieuwe cijfers en feiten over de duurzaamheid in de melkveehouderij bekendgemaakt.

 

Voorlopig klimaatakkoord

De agrarische taakstelling in het voorlopige klimaatakkoord kost de sector 2 tot 4 miljard euro tot 2030. Op hoofdlijnen is een verdeling gemaakt tussen de verschillende sectoren, zodat na evenredigheid alle sectoren hun bijdrage leveren. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent nu alles door. Daarna buigen het kabinet en de Kamer zich erover. Uiteindelijk is het aan de klimaattafel Landbouw om met een controleerbaar en afdwingbaar uitvoeringsplan te komen.

 

VLB-duurzaamheidskengetallen

Naast het voorlopig klimaatakkoord is in de media ook aandacht besteed aan de nieuwe cijfers en feiten over de duurzaamheid in de melkveehouderij. De Vereniging van Accountants- en Belastingadviseurs (VLB) presenteerde voor de 6e keer de duurzaamheidskengetallen. Voor een deel zijn deze gebaseerd op data uit de KringloopWijzer 2017 van klanten uit de centrale database.

 

Toename van de weidegang

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde voor het 2e jaar op rij een toename van de weidegang, gebaseerd op de meitelling van 2018. De stijging van het percentage weidegang was ook in de VLB-cijfers terug te zien.

 

Fosfaatreductieplan

Daarnaast is de uitwerking van het fosfaatreductieplan in 2017 duidelijk terug te zien in de kengetallen. De mineralenefficiëntie is wederom verbeterd door de inspanningen met het voerspoor onder aanvoering van de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi). Aan de betere mineralenefficiëntie liggen ook de inspanningen van de individuele melkveehouders ten grondslag, die op bedrijfsniveau moesten reduceren in aantallen vee. Dit waren ingrijpende keuzes, omdat je hart protesteert als je met je hoofd moet besluiten koeien af te voeren.

 

Unieke centrale database

De VLB-cijfers geven een representatief beeld van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij de melkveehouderijklanten van ABAB, Alfa, Flynth en Countus. De uitkomst van de VLB-duurzaamheidskengetallen 2017 laat zien waar de sector toe in staat is. Met harde feiten wordt onderbouwd hoe de sector milieutechnisch gezien functioneert.

Ik pretendeer niet dat ik het totaaloverzicht heb. Of dat de belangrijke sectoren zoals energie, industrie, transport en toerisme hun milieukundig functioneren in dit tempo kunnen presenteren. Maar ik kan het me niet voorstellen. Het is namelijk uniek om de totale sector – bestaande uit ongeveer 17.000 melkveebedrijven – in 1 centrale database te hebben die op 15 mei hun milieutechnische functioneren van het jaar daarvoor verantwoorden. Dit is goud waard.

 

2-0 voorsprong

Natuurlijk weten we allemaal dat de KringloopWijzer nog niet is uitontwikkeld. En dat het invullen nog niet door alle melkveehouders serieus wordt genomen. Maar er wordt hard gewerkt aan de rekenregels volgens internationale CO2-standaarden, de uitbreiding van automatische koppelingen en borging. Zo zijn de afspraken die eind dit jaar worden gemaakt aan de klimaattafel Landbouw ook daadwerkelijk controleerbaar. Maar nog belangrijker is dat de sector met behulp van de KringloopWijzer zich ontwikkelt naar een toekomstbestendige robuuste sector.

Met de veerkracht die in 2017 is getoond en het hebben van een centrale database KringloopWijzer staan we met 2-0 voor op de andere sectoren!

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de duurzaamheidskengetallen van de melkveehouderij? Vul het contactformulier in of neem contact op met Jaap Gielen.

✆ 06 143 20 368

j.gielen@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de centrale database

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Jaap Gielen

Datum: 19-07-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.