Menu

Terugblik studiedag ‘Toekomstbestendig boeren’

Speciaal voor jonge boeren organiseerde Countus onlangs een studiedag ‘Toekomstgericht melkveebedrijf’. Dit deden we in samenwerking met Feijen Diervoeders uit Dalfsen. In dit artikel geven we je een terugblik. Wil je sfeer proeven? Bekijk dan dit videoverslag.

 

Op interactieve wijze aan de slag

De sessie vond plaats bij Benny Kasper in Dalfsen, een gezamenlijke klant van Feijen en Countus. Tijdens de dag stond de volgende vraag centraal: ‘Hoe kijken melkveehouders en andere bedrijven naar de toekomst van de melkveehouderij?’. Een divers gezelschap van jonge melkveehouders, medewerkers van Feijen Diervoeders, loonbedrijf Lindeboom, Trioliet en Countus gingen op interactieve wijze aan de slag met dit onderwerp.

 

Ruwvoer van eigen grond

Een toekomstgericht melkveebedrijf, wat is dat? Melkveespecialist Geke Enting vertelt: ‘Het jaar 2018 was een jaar met nieuwe ervaringen op het gebied van ruwvoer, voer- en veemanagement. We zien een grote variatie in de hoeveelheid en de kwaliteit van ruwvoer. Het is een uitdaging voor melkveehouders om, met het gewonnen voer, in 2019 de gewenste melkproductie te halen’.

Op de vraag of 2018 een incident was, antwoordt Geke: ‘Qua temperaturen was 2018 wellicht wel een incident. Toch richt de toekomstige melkveehouderij zich steeds meer op grondgebondenheid. Ruwvoer van eigen grond wordt steeds belangrijker, ook in verband met de norm van 65% eiwit.’

 

Balans

Tijdens de sessie wierp Geke een blik op de toekomstige regelgeving en uitdagingen voor de melkveehouderij. ‘Om bestaansrecht te houden in de toekomst is het essentieel om te zoeken naar een goede balans tussen je omgeving, jouw euro’s en jij als persoon’, vertelde ze de aanwezigen.

Onder leiding van Feijen Diervoeders liet melkveehouder Benny zien hoe je een voermengwagen in de juiste volgorde kunt laden. Ook kregen de bezoekers praktische tips voor het voeren van de veestapel.

 

Kom jij ook naar een Countus studiedag?

Kom jij volgende keer ook naar een Countus bijeenkomst voor jonge boeren? Neem contact op met Geke Enting voor meer informatie.

✆ 06 124 28 298

✉ g.enting@countus.nl

Datum: 15-04-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.