Menu

Subsidie aanvragen? Lees onze eindejaarstips

Ben je van plan om een subsidie aan te vragen? Kom erachter welke maatregelen je als ondernemer dit jaar nog moet treffen om optimaal gebruik te maken van de subsidieregelingen. Lees onze tips!

EIA, MIA, Vamil en MDV

Wil je investeren in een product dat op de Energielijst (EIA) of Milieulijst (MIA/Vamil) staat? Doe dit dan vóór 31 december 2019. Het is namelijk niet zeker of het betreffende product volgend jaar nog op de lijst staat. EIA en MIA aanvragen kan nog wel in 2020. Doe dat dan maximaal 3 maanden nadat je de overeenkomst bent aangegaan. Bovendien moet je voor 31 december 2019 de opdracht hebben verstrekt.

LED niet meer op energielijst

LED-verlichting voor nieuwe gebouwen en constructies viel al niet meer onder de EIA. De verwachting is nu dat ook LED-verlichting voor bestaande gebouwen niet meer op de EIA lijst voor 2020 komt te staan.

De reden hiervoor is dat LED-verlichting is opgenomen in de energiebesparingsplicht voor ondernemers die meer dan 50.000 kWh stroom verbruiken. Bovendien heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die ondernemers verplicht om vanaf juli 2020 LED-verlichting te installeren.

Maatlat Duurzame Veehouderij

Heb je als ondernemer al vergevorderde plannen om een nieuwe stal te bouwen volgens de richtlijnen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)? Bijvoorbeeld door toepassing van emissiearme vloeren en stalsystemen in de melkvee- of varkenshouderij? Of bijvoorbeeld door toepassing van fijnstofreducerende maatregelen in pluimveestallen? Dan is het verstandig om daar nú nog opdracht voor te geven.

Schakel snel, want veel tijd is er niet meer. Volgend jaar wordt de MDV weer iets strenger.

Subsidie Jonge Landbouwers en SDE+

Vanaf 2 december is het weer mogelijk om de subsidie Jonge Landbouwers aan te vragen. Als je naast deze subsidie ook een aanvraag wil doen voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) – voor zonnepanelen bijvoorbeeld – laat dan een milieusteunkadertoets (MSK-toets) uitvoeren.

De MSK-toets checkt of je niet teveel steun ontvangt. Als dit het geval is, wordt het teveel aan ontvangen steun ingehouden. Als het totale SDE+ bedrag over 15 jaar meer dan € 125.000 is, moet je ook een accountantsverklaring bij de MSK-toets indienen. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen.

De SDE-najaarsronde is gesloten, maar inmiddels is bekend dat je in het voorjaar van 2020 SDE+ kunt aanvragen. Hiervoor is 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld.

ISDE

Het potje van de ISDE is bijna leeg. De verwachting is dat het nu heel snel gaat, omdat de ISDE er bij pelletkachels en biomassaketels af gaat. Als je ISDE wil aanvragen voor een pelletkachel of biomassaketel, doe dat dan zo snel mogelijk.

Vanaf volgend jaar is het niet meer mogelijk om ISDE aan te vragen voor apparaten in nieuwbouwwoningen. Dat komt omdat gasloos bouwen verplicht is gesteld. Voor bestaande woningen kun je nog wel ISDE aanvragen.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je vragen over één van deze onderwerpen? Vul onderstaand contactformulier in of neem contact op met uw adviseur.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 06-12-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.