Menu

Stoppen met je onderneming? Ook dat is ondernemen

Overweeg je te stoppen met je (agrarische) onderneming? Het is waarschijnlijk de moeilijkste beslissing die je maakt. Soms geeft een specifieke stoppersregeling je een extra duwtje, maar het is zeker niet een beslissing waarbij je over één nacht ijs gaat. Gebruik de tijd die je hebt om je goed te laten adviseren over de mogelijke fiscale gevolgen. Want de Belastingdienst kijkt steeds scherper mee bij bedrijfsstaking.

Extra aandacht voor kleinere boer

De Belastingdienst heeft bekendgemaakt dat boeren van 60+ met een kleine onderneming (de afbouwende boeren) extra scherp worden gecontroleerd. De belastinginspecteurs gaan toetsen of deze boeren nog wel inkomsten generen uit de onderneming. Als ze concluderen dat je geen ondernemer meer bent, kunnen ze je aanmerken als particulier. En dat betekent dat je ongewild moet stoppen met je onderneming.

Stoppen met onderneming? Belasting betalen

Als je je onderneming staakt, moet je afrekenen met de Belastingdienst over de stakingswinst. Deze winst zit vooral in het vrijvallen van de ‘stille reserves’.

De stille reserves zijn het waardeverschil tussen de boekwaarde en de waarde economisch verkeer van alle bedrijfsmiddelen. Met de huidige inkomstenbelastingtarieven moet je maximaal 44,5% belasting betalen over deze stille reserves.

In principe gaan de bedrijfsmiddelen van de gestaakte onderneming over naar je privévermogen. Deze zijn na de staking belast in de vermogensrendementsheffing van box 3. Er zijn echter situaties denkbaar dat je bedrijfsmiddelen (zoals de stallen) toch nog achterblijven op de bedrijfsbalans. Bijvoorbeeld wanneer je wacht op een geschikter moment van verkoop. Stem dit goed af met je belastingadviseur.

Aftrekken en vrijstellingen

Was je op het moment van staken nog een actieve ondernemer, dus niet die ‘oude boer’ waar de Belastingdienst nu de pijlen op richt? Dan voldeed je waarschijnlijk aan het urencriterium (1.225 uur werkzaam zijn voor je onderneming) en kun je in het jaar van staken ‘gewoon’ gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Ook de 14% mkb-winstvrijstelling is dan van toepassing. Daarnaast verlaagt de stakingsaftrek van € 3.630 jouw stakingswinst.

Staat je woning op de bedrijfsbalans? Dan gaat deze ook over naar jouw privévermogen. Ook de stille reserves in de woning zijn belast. Je mag de woning echter overdragen tegen de waarde in bewoonde staat. Dit betekent tegen 85% van de ‘gewone’ waarde.

Stakingslijfrente

Een andere mogelijkheid is nog om een stakingslijfrente te bedingen. De bruto stakingswinst stort je dan in een lijfrenteproduct. Deze storting kan tot uiterlijk 1 juli van het jaar ná de staking. De uitkeringen van deze lijfrente zijn wel belast, maar dit is gunstiger dan wanneer je in 1 keer met de Belastingdienst moet afrekenen over de stakingswinst.

Praat met je adviseur

Stoppen met je onderneming is vaak een emotioneel en financieel kostbaar traject. We raden je daarom aan om al vroeg in het proces met je adviseur te praten over de financiële afwikkeling, de fiscale gevolgen hiervan en de mogelijkheden om een afrekening te voorkomen. Want als je goed voorbereid bent, voorkom je verrassingen achteraf.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het staken van je onderneming? Vul het contactformulier in of neem contact op met een agro-specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 01-08-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.