Menu

Sperma dekhengsten belast met 9% btw

Sinds de afschaffing van de landbouwregeling is er onduidelijkheid over het btw-tarief op de levering van sperma. Hoe zit het nou precies? Halbe van den Berg legt het uit.

Wat was de oude situatie?

De inseminatie van dieren viel onder post b-13 van Tabel I onder het lage btw-tarief. Dit gold ook voor de inseminatie van paarden. Het uitgangspunt hierbij was dat de levering van het sperma opging in de inseminatiedienst (post a-4 van Tabel I). Maar met het vervallen van de landbouwregeling per 01-01-2018 is ook post b-13 van Tabel I vervallen. De inseminatiedienst valt daardoor voortaan onder het algemene tarief.

Voor de reguliere landbouwondernemer is dit geen probleem. Nu je gebruik moet maken van de normale btw-regeling kun je de aan jou in rekening gebrachte btw (21%) in aftrek brengen op jouw btw-aangifte.

Onduidelijkheid over btw-tarief

In de paardenhouderij wordt echter nog regelmatig aan particuliere paardenliefhebbers gepresteerd. Als particulier houd je dan hobbymatig paarden en kun je de btw dus niet terugvragen bij de Belastingdienst. Bovendien was de vraag aan de orde of de enkele levering van sperma van dekhengsten belast is met 9% of met 21% btw?

Nieuw standpunt Belastingdienst

Onlangs hebben wij van de Belastingdienst vernomen dat het eerder ingenomen standpunt dat de levering van sperma van dekhengsten belast is met 21% als volgt wordt genuanceerd.

De redenering komt er dan op neer dat het sperma gewonnen wordt van een dekhengst. De dekhengst valt onder Tabel I post a-4 letter b. Het sperma van deze dekhengst is een goed dat kennelijk bestemd is voor de voortplanting van deze dekhengst. Daarmee is op de levering van het paardensperma Tabel I post a-4 letter d van toepassing. De levering valt dus onder het verlaagde tarief.

De enkele levering van sperma gewonnen van een dekhengst is dus belast met 9% btw. Op de vragen of de levering opgaat in de inseminatiedienst of dat de dienst juist opgaat in de levering of dat er sprake is van een afzonderlijke dienst en levering is (nog) geen antwoord gegeven. Van geval tot geval moeten we dit dus beoordelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het btw-tarief op de levering van sperma gewonnen van een dekhengst? Vul het contactformulier in of neem contact op met Halbe van den Berg.

✆ 06 103 62 602

✉ h.vandenberg@countus.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Halbe van den Berg

Datum: 24-04-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.