Menu

Rendement vleesvarkenshouder schiet omhoog

Er zijn mooie tijden aangebroken voor de Nederlandse vleesvarkenshouder. Het rendement in de sector is de afgelopen 4 weken namelijk flink gestegen. Dat blijkt uit zowel de Vleesvarkensindex als de Biggenindex van Countus.

Vleesvarkenshouder profiteert

De Countus Vleesvarkensindex is in maart met 18,8 punten gestegen tot 79,9 punten, waarbij 100 punten het 5-jarig gemiddelde is. Met name in de laatste 2 weken van maart nam het rendement van vleesvarkenshouders fors toe, vooral door de stijgende varkensprijzen.

Stijgende biggenprijzen

Ook de Countus Biggenindex is behoorlijk gestegen. Begin maart stond de index op 99,4 punten, terwijl deze begin april al 117,2 punten noteerde. Dat is een stijging van bijna 18 punten. De zeugenhouders profiteren van deze stijgende biggenprijzen. Zo noteert de DCA BestPigletPrice inmiddels weer € 50 per big.

Grote rol voor China

De forse opmars van de varkensprijzen komt vooral door het krappe (Duitse) varkensaanbod en de explosieve vraag naar varkensvlees vanuit China. Door de Afrikaanse varkenspest die heerst in China, is de Chinese varkensstapel hard geslonken. Om de bevolking toch te voorzien van voldoende varkensvlees, heeft het land momenteel geen andere mogelijkheid dan het importeren van grote hoeveelheden vlees.

Opvallend is dat China voornamelijk importeert uit Europa en de Verenigde Staten. Daarom is de verwachting dat de vraag vanuit China voorlopig nog wel even aanhoudt. Vleesvarkenshouders hebben dus baat bij volle stallen. Daar profiteren de biggenprijzen namelijk weer van.

Blijft het rendement stijgen?

De Countus indexen laten zien dat het rendement in de varkenshouderij de komende maanden blijft stijgen. De lagere voer- en mestafzetprijzen versterken deze beweging.

Door: Jan van der Haar

Datum: 26-04-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.