Menu

Opnieuw een record voor melkveeindex

melkveeindex juli 2017

De Countus melkveeindex weet opnieuw een record neer te zetten. In de laatste week van juni kwam de index uit op 171.8 punten. Dat was toen al een record, maar in de laatste week van juli is die grens alweer ruimschoots gepasseerd.

In de laatste week van juli kwam de Countus melkveeindex, die in samenwerking met het Dienstencentrum Agrarische Markt (DCA) wordt samengesteld, uit op 175.1 punten. Aan het begin van de maand noteerde de index nog 171.7 punten. De fikse stijging is een gevolg van de aantrekkende melkprijzen van de afgelopen periode.

 

Melkprijzen zijn van invloed

De stijging in de melkprijzen is  een van de redenen voor de stijging van de melkveeindex . Uit de melkprijsvergelijking van LTO kwam al naar voren dat de voorschotsprijzen maar liefst € 7,62 (plus van 29,2%) boven de prijzen van juni 2016 liggen.

Ook de melkprijzen van ConoBel Leerdammer en FrieslandCampina zijn gestegen. Aan de kostenkant kwam naar voren dat vooral de prijs van standaardbrok A verder daalt. De verwachting is dat deze prijs de komende tijd verder zal dalen. Als laatste spelen ook de ophaalbijdragen voor rundveemest een rol. Die zijn veel lager dan in de afgelopen jaren het geval was. En ze zijn ook in juli nog een fractie gezakt.

 

Verwachting voor komende maand

Vorige maand waren er nog twijfels over de toekomst van de melkveeindex en werd een daling voorspeld. Die voorspelling is inmiddels aangepast naar een verdere stijging van de index. De verwachting is nu dat de melkveeindex pas in week 47 zal beginnen te dalen. Echter, dan moeten bijvoorbeeld de hoge boterprijzen wel stand kunnen houden. Ook zullen de verschillen per bedrijf groot blijven.

Door: Jaap Gielen

Datum: 09-08-2017

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.