Menu

Opmars Akkerbouwindex nog niet ten einde

De stijgende tendens waarin de Countus Akkerbouwindex zich sinds half november bevindt, is nog niet ten einde. In december steeg de koers met 3,5 punten. Deze stijging komt met name door de koers van het aprilcontract op de termijnmarkt.

 

Akkerbouwindex blijft stijgen

In juli schoot de Akkerbouwindex omhoog. Dat kwam vooral doordat de agrarische markten op de aanhoudende droogte reageerden. Eind september stabiliseerden de markten om vervolgens half november een nieuwe demarrage te doen. Die houdt ook aan de start van het nieuwe jaar aan.

 

Hetzelfde niveau als in 2016

December begon met een stand van 128,8 punten en het jaar eindigde op 132,3 punten. Daarmee bevindt de Akkerbouwindex zich nu op het niveau van begin 2016.

Er is echter nog veel voor nodig om de grens van 150 punten te bereiken. Dat lukte dan ook slechts 2 keer eerder. Met de start van het nieuwe jaar is de Akkerbouwindex met terugwerkende kracht opnieuw berekend. Deze noteert hierdoor hoger ten opzichte van de vorige berichtgeving.

 

Suikerbietenprijs

De tarwe- en suikerbietenprijs vormen de letterlijke bodem van de Index. Daarbij steeg de prijs voor EU-voertarwe in december licht. Omdat er geen actuele noteringen zijn van rond de feestdagen wordt het gemiddelde aangehouden: € 214,50 per ton. Wat de stijging eveneens tempert, is de suikerbietenprijs. Deze is voor de oogst van 2018 op € 32,50 per ton bieten gezet.

 

Uiennotering

De uiennotering in Emmeloord is sinds 28 november stabiel. De categorie 30% tot 60% grove uien hanteert als vaste prijs € 43 per 100 kilo. De prijs van pootgoed van het ras Bintje zit duidelijk in de lift. De prijs komt eind december op € 65 per 100 kilo voor 35 tot 45 millimeter. Echter is de invloed hiervan minimaal.

 

Aardappelmarkt leidend

De sectorbarometer moet het hebben van de aardappeltermijnmarkt. Het aprilcontract kwam begin december weer boven het niveau van € 30 per 100 kilo uit. Het jaar werd uiteindelijk op € 31,30 afgesloten. Begin januari volgde een significante prijsstijging tot boven € 32. Dit gaat voorlopig voor een toename van de index zorgen.

 

Hoe nu verder?

Met de Akkerbouwindex willen we (sinds de start in 2004) aantonen hoe de sector er financieel gezien voor staat. Wie niet beter weet, kan concluderen dat akkerbouwers een prima jaar hebben. De huidige positieve tendens kwam in 15 jaar tijd namelijk slechts 5 keer eerder voor.

De realiteit is echter anders. Een enkeling profiteert van de marktprijzen, maar het gros heeft weinig of geen vrij verkoopbaar product. Daarmee is het afwachten hoe de koers zich beweegt als het nieuwe seizoen zich ontvouwt. Kan de hoogconjunctuur dan worden aangehouden?

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 17-01-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.