Menu

Oogsttijd varkenshouder staat op het punt van beginnen

Uit de Countus Vleesvarkensindex blijkt dat het rendement in de varkenshouderij sterk is verbeterd. Het rendement van zeugenhouders piekt op dit moment, maar de oogstmaanden voor vleesvarkenshouders moeten nog beginnen.

 

Hogere biggenprijzen, dalende voerprijzen

De biggenprijzen hebben dit voorjaar enorme stijgingen laten zien. Daarna zijn de noteringen ietwat afgevlakt. De DCA BestPigletPrice muteert al een paar weken stabiel op € 57,50 per big. De Nord/West-biggenprijs daarentegen is opgeklommen tot een record van € 64 per big en blijft gemakkelijk op dit niveau.

De hogere biggenprijzen maken dat de Biggenindex is opgeklommen naar 159,1 punten, waarbij 100 punten het 5-jarig gemiddelde is. Naast de hogere biggenprijzen, zien zeugenhouders de voerprijzen dalen. De prognose voor de komende weken is overigens wel dat ook het rendement gaat dalen. Dit komt omdat de biggenprijzen in de zomermaanden – historisch gezien – onder druk staan, ook al is daar begin juni nog geen sprake van.

 

Verwachting: verdere stijging Varkensindex

Het rendement van vleesvarkenshouders is ook verbeterd, maar minder hard dan dat van zeugenhouders. De Countus Vleesvarkensindex staat begin juni op 123 punten. De verwachting is dat de index de komende weken verder zal stijgen, omdat de varkensprijzen hun top waarschijnlijk nog niet hebben bereikt.

Bovendien gaat de prijs van vleesvarkensbrok nog verder dalen. Soms wordt gedacht dat de vleesvarkenshouders al volop van de prijsopleving hebben geprofiteerd, maar de oogstmaanden moeten eigenlijk nog beginnen.


Door: Jan van der Haar

Datum: 12-06-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.