Menu

‘Nieuwe verdienmodellen nodig voor voortzetten bedrijfsontwikkeling’

Investeren in fosfaatrechten, stalruimte en grond is voor melkveehouders richting 2030 té kapitaalintensief om het historische verdienmodel van schaalvergroting door te zetten. De toegevoegde waarde van melkstromen wordt een belangrijke pijler om geld te blijven verdienen. Dit blijkt uit de berekeningen van Countus accountants + adviseurs.

 

Kom naar de melkveehouderij-avonden

Tijdens onze melkveehouderij-avonden geven we een toelichting op de cijfers. Vanuit de titel ‘Oerend hard naar 2030?’ laten we de ontwikkelingen in de sector van de laatste 15 jaar los op de komende 15 jaar. Welke lessen leren we hieruit? Waar stond jij als melkveehouder in 2000? Wie ben je nu? En wat wil en kun je richting 2030?

Kortom: hoe stuur jij je melkveebedrijf naar 2030? Dat is de rode draad tijdens de 15 melkveehouderij-avonden van Countus in het noorden, oosten en midden van Nederland. Wil jij erbij zijn? Meld je snel aan voor 1 van de bijeenkomsten!

 

Oerend hard naar 2030?

‘Schaalvergroting is lange tijd hét verdienmodel geweest in de melkveehouderij. Maar blijft dat zo richting 2030? Wat kost groei? De sector krijgt met veel randvoorwaarden te maken, zoals de CO2-eisen, biodiversiteit en het advies dat de zelfvoorzieningsgraad van eigen eiwit minimaal 65% moet zijn.’

Welke strategie kiezen melkveehouders om tot een verdienmodel te komen? ‘We zien dat groei niet meer vanzelfsprekend is en vaak te duur voor veel familiebedrijven. Zij moeten zich dus richten op melk met meerwaarde’, zegt melkveehouderijspecialist Jaap Gielen.

 

Anticiperen op de toekomst

Ook op fiscaal en juridisch terrein is er veel veranderd de laatste 15 jaar. Deze veranderingen zetten door richting 2030. In 2030 is 30% van de melkveehouders geen melkveehouder meer. De grond, fosfaatrechten en financiering van deze stoppers maken straks onderdeel uit van de blijvende melkveehouders.

Bedrijven worden dus groter, kapitaalintensiever en de regelgeving wordt gecompliceerder. Dat heeft veel invloed op bedrijfsovernames en de financierbaarheid daarvan. Wat zijn alternatieve vormen?

Kortom: hoe anticipeer je als melkveehouder op de toekomst? En wat betekenen deze veranderingen en ontwikkelingen voor jou als persoon en de familiebanden? Sta je daar wel eens bij stil? Ga jij Oerend hard naar 2030?

 

Meer weten?
Wil je meer weten over de melkveehouderij-avonden of de toekomst van de melkveehouderij? Vul het contactformulier in of neem contact op met Jaap Gielen.

✆ 06 143 20 368
j.gielen@countus.nl

Meer weten over de toekomst van de melkveehouderij

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Jaap Gielen

Datum: 08-11-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.