Menu

Nieuw BTW-identificatienummer eenmanszaken

Ondernemers met een eenmanszaak ontvangen rond deze periode een brief van de Belastingdienst over het nieuwe BTW-identificatienummer. Dit nummer gaat per 1 januari 2020 in.

Het nieuwe BTW-identificatienummer

Het nieuwe BTW-identificatienummer is om privacyoverwegingen ingevoerd. Het Burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer is namelijk niet langer in het BTW-nummer verwerkt. Ondernemers met een maatschap of VOF hebben een zogeheten RSIN nummer. Hun BTW-nummer verandert niet.

Wat betekent dit nieuwe nummer voor jou?

Vanaf 1 januari 2020 dien je het nieuwe BTW-identificatienummer te gebruiken in de communicatie met je zakelijke relaties. Als je een factuur verstuurt, moet je het nieuwe nummer erop vermelden in plaats van het oude.

Nieuwe nummer doorgeven aan afnemer

In de agrarische sector zijn het vaak afnemers die een factuur uitreiken. Daarom moet je als ondernemer je nieuwe BTW-identificatienummer aan je afnemer doorgeven. Waarschijnlijk zullen deze afnemers, zoals melkfabrieken, veehandelaren en inkooporganisaties, je zelf benaderen om je nieuwe nummer op te vragen.

Oud nummer voor BTW-aangifte

De Belastingdienst houdt nog wel het oude BTW-nummer aan voor het indienen van de BTW-aangifte. Daarvoor heb je je oude nummer dus nog steeds nodig.

Meer weten?

Wil je meer weten over het nieuwe BTW-identificatienummer? Of heb je vragen naar aanleiding van de brief van de Belastingdienst? Vul het contactformulier in of neem contact op met een van onze ondernemersadviseurs.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 30-10-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.