Menu

Melkveeindex: vooruitzichten in melk steeds beter

De vooruitzichten voor de melkveehouderij worden gestaag beter. Iets wat vooral te danken is aan het zwakke herstel in eiwit. De Countus melkveeindex profiteert daarnaast ook van de hogere prijzen voor vee.

 

Gat tussen vet en eiwit

In het afgelopen jaar groeide het gat tussen de prijzen van vet en eiwit. Zo kan de prijs voor boter bijna 25% hoger zijn in vergelijking tot 2017, terwijl eiwit juist 18% lager noteert. De laatste paar weken krabbelt de eiwitprijs langzaamaan iets op. Goed nieuws dus. En ondanks de hoge boterprijs is de valorisatie van melk richting boter nog steeds het laagst.

 

Indexcijfer flink hoger

De plussen in de prijzen leveren ook een hoger indexcijfer op. In week 17 is dat gestegen naar 154,70 punten. Dat is een plus van 26,7 punten ten opzichte van week 13. De prognose van de index laat ook een verbetering zien en geeft aan dat dit ook direct de trend is voor de komende weken.

Het biedt dus perspectief voor de melkveehouderij. Tegelijkertijd kan het nog wel even duren voordat de trend zichtbaar wordt in de melkprijs. Dit doordat de melkprijs het laatste half jaar verder boven de marktprijs noteerde. Die verliezen moeten waarschijnlijk worden gecompenseerd.

 

Positieve ontwikkelingen

Andere positieve ontwikkelingen zijn de hogere prijzen voor koeien en kalveren. In het voer zien we wel hogere kosten, bijvoorbeeld voor brok. Er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar, maar lang niet iedere veehouder kan en wil daarop ingrijpen. Daarnaast is er nu volop vers gras, waarmee brok kan worden vervangen.

Door: Jaap Gielen

Datum: 17-05-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.