Menu

Melkveeindex: rendement melkveebedrijf gaat stijging tegemoet

Op het eerste oog pakt de start van het nieuwe jaar slecht uit voor het rendement van melkveebedrijven. Veel melkprijzen dalen namelijk, terwijl de ruwvoer- en mestafzetkosten hoog zijn. En toch voorziet de Countus Melkveeindex een stijgend rendement.

Opwaartse lijn

De Countus Melkveeindex laat sinds de start van het nieuwe jaar weer een opwaartse lijn zien. In week 2 sloot de index op 91,8 punten, waarbij 100 punten het 10-jarig gemiddelde is. Eind december noteerde de Melkveeindex nog in de 80 punten.

De meeste melkveebedrijven ervaren de opwaartse lijn waarschijnlijk nog niet. Dat komt vooral omdat de melkprijzen van januari overwegend rood kleuren. Zo hebben de verwerkers, die de melkprijs vooraf presenteren, allemaal een verlaging doorgevoerd. In het 4e kwartaal van 2018 waren ook al minnen zichtbaar.

 

Prognose wijst hoger rendement aan

Desondanks toont de prognose dat het rendement binnen enkele maanden weer terug is op het langjarig gemiddelde. Op de markt tonen vooral de noteringen van de melkpoeders een stijgende lijn. De prijs van magere melkpoeder (ZuivelNL) zit duidelijk in de lift en klom deze week met € 50 tot € 1.880 per ton omhoog. Dit is het hoogste punt in bijna 2 jaar tijd.

Deze prijsspurt is deels een gevolg van het feit dat de interventievoorraad nagenoeg op is. Daarnaast houden de boterprijzen de hoge niveaus gemakkelijk vast. Deze ontwikkelingen op de markt leggen zeer waarschijnlijk spoedig een bodem onder de melkprijzen. In combinatie met de lagere melkaanvoer in Noordwest-Europa zijn hogere melkprijzen later dit jaar niet onwaarschijnlijk.

Hoge mestafzetkosten

Aan de kostenkant is er de afgelopen weken relatief weinig veranderd. De mestafzetkosten noteren in Zuid-Nederland namelijk nog altijd boven de € 20 per kuub en de substantiële prijsdalingen laten waarschijnlijk tot de start van het uitrijdseizoen op zich wachten. De ruwvoerprijzen bewegen ook op hoge niveaus, als gevolg van krappe voorraden. Hoewel de brokprijzen in december nog een stijging toonden, verwachten we dat het plafond nu is bereikt.

Door: Jaap Gielen

Datum: 22-01-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.