Menu

Melkveeindex laat opnieuw een stijgende lijn zien

melk

De Countus Melkvee Index laat over de afgelopen 4 weken opnieuw een stijgende lijn zien. Alhoewel, de stijging zwakt wel af. Dit heeft te maken met de druk op botermarkt en de ruimere melkaanvoer. Uit de prognose blijkt dat de daling nu wordt ingezet. De Countus Melkvee Index sloot vorige maand op 190.9 punten. Ook in de afgelopen 4 weken is de Index weer gestegen. Wel is het een minder sterke stijging dan in de afgelopen maanden.

 

Minder sterke stijging

De melkaanvoer neemt toe en dit drukt onder meer de spotnotering van rauwe melk. De melkverwerkers geven aan weer meer melk te ontvangen. Zo is bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en een aantal landen buiten de Europese Unie (EU) meer melk aangeboden.

Ook de boterprijs staat onder druk. Dat is ook te merken aan de boterprijzen. Dit lijkt nu echter wel op een keerpunt te zijn gekomen.

Eind september is tevens de interventieregeling voor magere melkpoeder gesloten. De Europese markt is nu afhankelijk van wereldmarktprijzen. Door een lagere prijs in de Verenigde Staten liggen verlagingen voor de hand. Deze factoren zorgen ervoor dat de Melkvee Index een minder sterke stijging laat zien.

 

Nauwelijks handel in hooibalen

De prijzen van standaardbrok A dalen al sinds april. Dat heeft een positief effect op de Index. Ook de prijzen van hooibalen zijn dalende. Door het goede groeiseizoen hebben de meeste melkveehouders meer dan voldoende gras, waardoor er weinig hoeft te worden aangekocht. Dit zorgt ervoor dat de Index stijgt.

Er is nog een ander onderdeel dat meespeelt. De prijzen van rundvee dalen namelijk. Veehouders hebben in de zomer veel vee verkocht, maar houden hun vee nu vast in afwachting van de uitspraken over het fosfaatreductieplan. Hierdoor is er nauwelijks handel en daalt de prijs, wat mogelijk ook zijn weergave heeft op de Countus Melkvee Index.

 

Prognose laat daling zien

Door het ruime aanbod is te verwachten dat de melkprijs de komende maanden zal dalen. Dit heeft ook gevolgen voor de Countus Melkvee Index. In de prognose is te zien dat er vanaf nu een daling zal worden ingezet. De stijging was de afgelopen 4 maanden al minimaal, ten opzichte van de voorgaande maanden, maar deze zal nu daadwerkelijk keren.

Door: Jaap Gielen

Datum: 05-10-2017

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.