Menu

Melkveehouderij nadert top in rendement

Mei is opnieuw goed voor een plus in het rendement van het melkveebedrijf. De melkveehouderij nadert echter wel de top, blijkt uit de Countus Melkvee Index. Dit kan in het veld echter anders worden ervaren, mede door de tegendraadse beweging in de melkprijzen.

 

Stabiele periode tegemoet

De Countus Melkvee Index slaagt erin om tot week 20 een verhoging neer te zetten. De Melkvee Index is namelijk gestegen van 154,70 punten in week 17 naar 160,70 punten in week 20. Het 10-jarig gemiddelde geldt als 100. De prognose laat zien dat er nog een klein beetje ruimte naar boven is, maar dat de sector daarna een stabiele periode tegemoet gaat.

 

Boter op hoogste punt?

Deze stabiele trend komt ook naar voren in de ontwikkelingen op de termijnmarkt. Zo kon mageremelkpoeder een ferme stap omhoog zetten en nadert de prijs voor het eerst in lange tijd weer de € 1.600 per ton. In boter blijkt nog maar weinig ruimte te zijn voor een verdere verhoging.

 

Boterprijs nadert hoogste punt

Wat de termijnmarkt laat zien, komt ook tot uiting in de fysieke markt. Zo is boter duur genoeg om, in combinatie met een iets duurder eiwit, weer een aantrekkelijke bestemming te worden voor melk. Iets wat doorgaans betekent dat de productie gaat toenemen, maar dit moet de praktijk nog uitwijzen.

De plussen op de termijnmarkt gingen tot nu toe aan de melkprijs voorbij. Iets wat enerzijds te maken heeft met de stijgende trend die de melkaanvoer in het voorjaar laat zien, en anderzijds met de hoge melkprijzen van eind 2017. Die werden niet door de markt gesteund, wat inhoudt dat verliezen moeten worden goedgemaakt. Hierbij geldt wel dat verwerkers konden voorkomen dat melkveehouders de laagste prijzen kregen uitbetaald.

 

Plussen in veeprijzen

De verwaarding van melk is de belangrijkste factor in het rendement van de melkveehouderij. Tegelijkertijd zijn de veeprijzen verder aangetrokken, vooral voor kalveren. Wat minder gunstig is, is het feit dat de brokprijzen de laatste maanden gestaag toenamen.

Door: Jaap Gielen

Datum: 05-06-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.