Menu

Melkveehouder worden om akkerbouwer te blijven

Hoe ziet de landbouw en akkerbouw eruit in 2030? Om daar iets over te kunnen zeggen, moet je vooruit durven kijken en een heldere visie hebben. Natuurlijk hebben we er wel gedachtes over, maar die zijn vaak beïnvloed door wat je hoort en leest. Het risico is dat we elkaar na gaan praten. En er is niemand die het echt weet.

 

Ontwikkelingen in landbouw en akkerbouw

Om iets over de toekomst te kunnen zeggen, is het allereerst verstandig om terug te kijken. Welke ontwikkelingen zijn er geweest? Uit het boekje ‘Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit?’ blijkt dat het aantal boeren en tuinders iedere 20 jaar halveert en de bedrijfsomvang verdubbelt.

Dat betekent dat we in 2050 nog circa 22.000 bedrijven hebben. Nu zijn dat er nog meer dan 50.000. Bij 15.000 van die 22.000 bedrijven is er geen zicht op een volgende generatie. De overblijvende bedrijven gaan dus groeien.

 

Kleinschalig blijft niche

De vraag is wel: hoe gaan die bedrijven hun groei financieren? Het is moeilijk te geloven dat deze bedrijven de steeds duurder wordende grond kunnen blijven aankopen met behulp van banken en een blijvend lage rente. Het groepje ondernemers in de akkerbouw dat straks nog steeds zaken kan doen, zal klein zijn.

Ondertussen is er op het ministerie en bij verschillende andere partijen een andere discussie aan de gang. Daarbij lijkt het soms wel of er terug wordt verlangd naar wat we vroeger hadden: kleinschalige gemengde bedrijven met vee en akkerbouw. Maar die richting is alleen interessant voor een beperkt aantal boeren. Kleinschaligheid wordt nooit meer dan een niche binnen een steeds grootschaliger landbouwsysteem.

 

Melkveehouder worden om akkerbouwer te blijven

Vanuit de kringloopgedachte liggen er wel goede mogelijkheden voor akkerbouwers en veehouders als ze grootschalig gaan samenwerken in één groot gemengd bedrijf. De mest van de veebedrijven kunnen de akkerbouwers namelijk prima gebruiken.

Sterker nog, we hebben die mest, wel of niet verrijkt met stro, keihard nodig. Zeker in een wereld waarin kunstmest misschien gaat verdwijnen. De restproducten van het akkerbouwbedrijf kunnen op hun beurt naar de veehouderijtak. En het eiwit voor de koeien hoeft niet meer van buiten te komen.

 

Groei

Onlangs nam een groep van drie akkerbouwers een melkveebedrijf over van een ondernemer zonder opvolger. De groep heeft het melkveebedrijf volledig in hun bedrijfsvoering geïntegreerd. Ook dat is een vorm van groei. En helemaal zo gek nog niet. Misschien brengt het meer ondernemers op ideeën. Het zou daarbij wel helpen als onze minister de samenwerkende bedrijven meer ruimte geeft om te kunnen ondernemen. Dat zouden we met z’n allen moeten afdwingen.

 

Meer weten?

Meer weten over de landbouw en akkerbouw van de toekomst? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem contact op met Jan Lucas Spijkman.

✆ 06 – 414 19 457

✉ j.spijkman@countus.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 23-07-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.