Menu

Is er sprake van een echtscheiding? Dan kunnen onze mediators het hele traject voor je begeleiden. Van verdeling van vermogen, een ouderschapsplan, berekeningen van kinder- en partneralimentatie en pensioenverevening tot aan de procedure bij de rechtbank. Hieronder vind je een voorbeeld waarin we laten zien wat de voordelen zijn van mediation bij echtscheiding.

 

Voorbeeld mediation bij echtscheiding

Jan en Thea hebben 3 kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. Helaas is hun relatie steeds slechter geworden en een echtscheiding is onvermijdelijk. Zoals zo vaak voorafgaand aan een echtscheiding is er het nodige gepasseerd. Daarom lukt het ze niet om goede afspraken te maken over de kinderen, de alimentatie en wat er met hun gezamenlijke koopwoning moet gebeuren.

Alles loopt door elkaar heen. Gesprekken over praktische zaken ontaarden al snel in het uitwisselen van bittere verwijten. Slecht voor hen, nog slechter voor de kinderen. Een collega van Jan raadt hem mediation aan. Gelukkig stemt Thea toe.

 

Stap voor stap

Tijdens de mediation wijst de mediator Jan en Thea op het zinloze van elkaar maar dingen blijven verwijten en vraagt hen het belang van de kinderen voorop te stellen. Stap voor stap pakken ze samen de problemen aan. Aan het einde van elk mediationgesprek krijgen Jan en Thea ‘huiswerk’ mee. Zoals het bespreken van de hypotheekmogelijkheden met de bank of het invullen van een zorgregeling.

Het lukt Jan om op zijn salaris een hogere hypotheek op het huis te krijgen. Hij koopt Thea uit en blijft er zelf wonen. Thea ontvangt de helft van de overwaarde. Daarmee kan zij haar nieuwe huurwoning betrekken. Ze hebben afgesproken bij elkaar in de buurt te blijven wonen. De afspraken zijn vastgelegd in het convenant en beide ouders houden het ouderlijk gezag. Geen van de partijen voelt zich achtergesteld. Na verloop van tijd worden ze zelfs goede ‘collega-ouders’.

 

Winstpunt

Het grootste winstpunt van deze mediation is dat de kinderen niet het gevoel hebben één van hun ouders kwijt te zijn. En ze lopen makkelijk van de ene naar de andere, omdat Jan en Thea dicht bij elkaar blijven wonen.

De namen in dit voorbeeld zijn fictief.

Direct contact