Menu

Markt winterpeen: minder gaten vullen bij gelijkblijvend areaal

De winterpeenmarkt is in beweging. Markten veranderen meestal geleidelijk, zoals bij de consumptieaardappelen en de uien. Voor de winterpeen is dat een ander verhaal. De markt is namelijk behoorlijk sterk veranderd. Hoe zit het nu met de winterpeen in Nederland?

 

Export winterpeen

We telen zo’n 6.600 hectare winterpeen per jaar. In de periode juli tot en met januari wordt de peen geoogst. Een groot gedeelte van die oogst wordt geëxporteerd naar het buitenland en blijft over het algemeen binnen Europa. In totaal gaat 50% van de export naar België en 25% naar Duitsland.

Natuurlijk is het zo dat we alleen een kwalitatief goed product kunnen exporten, zeker in jaren waarin eigenlijk weinig Nederlandse peen wordt geëxporteerd. Bovendien kunnen we alleen exporteren als er in andere landen gaten vallen. De afgelopen jaren zien we een behoorlijke uitbreiding van het winterpeen-areaal in Duitsland. In ons buurland ontstaat daardoor minder snel een gat. En als in de andere landen in Oost-Europa gaten ontstaan, dan worden ze in eerste instantie opgevuld met Duitse wortelen.

 

Voorkeur aan Duitse producten

Wat betreft de Duitse markt is er nog een ontwikkeling gaande. Afnemers in Duitsland geven de voorkeur aan Duitse producten, ook als de prijs hoger is. Zo werd de Duitse peen afgelopen jaar rond de 20 cent per kilogram verkocht, terwijl de Nederlandse peen voor minder dan 10 cent per kilogram verkrijgbaar was.

 

Perspectief peenteelt in Nederland

Is er dan geen perspectief meer voor de peenteelt in Nederland? Jawel. Momenteel krimpt het areaal in Frankrijk, dus dat biedt perspectief. Maar de kans op gaten wordt de komende jaren wel kleiner. Toch zijn er altijd mogelijkheden. Zo wordt de peen zowel in Frankrijk als in Duitsland op het land ‘bewaard’. Als de boeren niet kunnen rooien, kloppen ze in Nederland aan voor peen.

 

Altijd een bestemming

Of dit betekent dat we de komende jaren gemiddeld onze kostprijs goedmaken, is moeilijk in te schatten. Wel hebben we de indruk dat voor kwalitatief goede penen altijd een bestemming is.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de peenmarkt? Vul het contactformulier in of neem contact op met Erik Arts.

✆ 06 346 55 144

 e.arts@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de peenmarkt

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Erik Arts

Datum: 30-11-2017

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.