Menu

Leerlingen in dienst? Vraag de subsidie praktijkleren aan

Bied je praktijk- of werkleerplaatsen aan (bbl-)leerlingen? Dan kun je van 2 juni tot en met 16 september 2019 weer de subsidie praktijkleren aanvragen voor het studiejaar 2018-2019. Wees er op tijd bij. 

Wat is de subsidie praktijkleren?

De subsidie praktijkleren is een tegemoetkoming voor ondernemers die leerlingen of studenten begeleiden. Per leerling heb je recht op maximaal € 2.700.

Het was nog even afwachten of de subsidieregeling praktijkleren ook voor het schooljaar 2018-2019 beschikbaar zou zijn. Inmiddels is duidelijk dat de regeling is verlengd tot 2023. In dat jaar wordt de regeling opnieuw geëvalueerd. Voorlopig kun je dus blijven profiteren van deze tegemoetkoming.

Wanneer kom je in aanmerking?

De subsidie kun je achteraf per studiejaar aanvragen. Je komt onder voorwaarden in aanmerking voor de subsidie als je een leerling of student een leerplaats biedt uit 1 van de volgende categorieën:

  • Vmbo/Vso/Pro/Entreeopleiding in vmbo
  • Mbo: een beroepsbegeleidende leerweg (bbl)
  • Hbo: een duale of deeltijdopleiding die binnen de sectoren techniek, landbouw en natuurlijke omgeving, gezondheidszorg of gedrag en maatschappij valt
  • Promovendi en Technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s)

De leerlingen hoeven niet per se bij jou op de loonlijst te staan. Zijn ze bij jou aan het werk via bijvoorbeeld een uitzendbureau of payrollbedrijf? Zolang jij de begeleiding biedt, heb jij recht op deze subsidie.

Doelgroep subsidieregeling uitgebreid in zorgsector

Voor het studiejaar 2018-2019 is de regeling uitgebreid voor de categorie hbo. Vanwege de personeelstekorten in de zorg- en welzijnssector en de noodzaak voor verdere scholing van mbo-ers, kom je nu ook in aanmerking voor de subsidie voor deeltijd en duale hbo-opleidingen binnen de sectoren gezondheidzorg en gedrag en maatschappij.

Zorg voor bewijsvoering

Om de subsidie voor je aan te kunnen vragen, hebben wij een kopie van de praktijkovereenkomst nodig. Daarnaast moet je zorgen voor een aanwezigheidsregistratie en voor een bewijs waaruit blijkt dat begeleiding heeft plaatsgevonden. Denk hierbij aan een kopie van het werkboek of een uitdraai van de documentatie in de online portal.

Als werkgever heb je een bewaarplicht van deze documenten gedurende 5 jaar na het studiejaar waarvoor de subsidie is verstrekt. Bij een controle moet je deze stukken kunnen laten zien. Zorg er dus voor dat je de documentatie goed op orde hebt. Ook wanneer de betreffende leerling inmiddels vertrokken is. Uit de praktijk blijkt namelijk dat leerlingen bij vertrek het werkboek meenemen of dat er dan geen toegang meer is tot de online portal.

Leerarbeidsovereenkomst

Neem je een nieuwe bbl-leerling aan? Stel dan een leerarbeidsovereenkomst op, zodat je uitgezonderd bent van de zogeheten ketenregeling. Je hoeft de bbl’er dan minder snel een vast contract aan te bieden. Wij kunnen je hier bij helpen.

Aanvraag subsidie

Heb je recht op deze subsidie? Uiteraard kunnen wij de subsidie-aanvraag dan voor je verzorgen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten?

Meer weten over de subsidie praktijkleren? Of wil je dat Countus deze subsidie voor je aanvraagt? Vul het contactformulier in of neem contact op met Lijsje Slager.

✆ 06 146 06 555

l.slager@countus.nl

Door: Lijsje Slager

Datum: 24-05-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.