Landbouwcongres: Bewegen geeft ruimte om te ondernemen

Om te kunnen bewegen, heb je ruimte nodig. Maar wat als deze ruimte voor jouw onderneming beperkt wordt? Hoe creëer je dan weer nieuwe ruimte? Dat krijg je niet door stil te staan, maar door zelf te bewegen. Dat geldt ook voor ondernemers in de landbouw. Soms lijkt het of de ruimte die je hebt om te bewegen en te ondernemen in de sector beperkt is. Door zelf actief te blijven  kun je de ruimte vergroten, maar dat vraagt wat van je ondernemerschap. Tijdens het Countus-landbouwcongres gingen diverse experts met je in gesprek over hoe jij actief kunt ontwikkelen.

Ruimte en belemmeringen binnen het ondernemerschap

Dorieke Goodijk (Kamelenmelkerij Smits) en Henk Lassche (directeur van Countus) vertellen meer over het ondernemerschap van beide bedrijven. Tegen welke belemmeringen lopen ze aan en waarin zien ze ruimte? Hoe creëren ze zelf ruimte? 

Workshops 

Bedrijfsopvolging anno 2024 
Landbouwbedrijven worden steeds groter. Het gaat om best veel vermogen. ‘Traditioneel’ wordt een bedrijf veelal overgedragen van ouders op één van de kinderen. Is dat nog redelijk? Moet je je vermogen in beweging zetten of op de plek laten? Wat zijn de gevolgen? Hoe bepaal je de marktwaarde? Wat is de positie van de kinderen die niet opvolgen? Welke structuren zijn denkbaar en reëel?

Energiek ondernemen
Naast de landbouw is ook de energiewereld sterk in beweging. Hoe kun je als agrarische ondernemer de energiekosten van je bedrijf beperken? En welke kansen en nieuwe verdienmodellen liggen er op het gebied van energie? 

Bewegingsruimte binnen de Omgevingswet
In een wereld die voortdurend verandert, is het essentieel voor agrarische ondernemers om te begrijpen welk effect nieuwe wetgeving heeft op de ontwikkeling van hun bedrijf. Vanaf 2024 is de Omgevingswet van kracht. Wat maakt deze wet anders op het gebied van vergunningen en ontwikkelingsruimte? Is deze wet een obstakel of een kans? Zorgt de wet voor bewegingsvrijheid of wordt de ontwikkeling van je bedrijf beperkt? En waar zit ruimte? 

Medewerkers in beweging middels een goed gesprek 
Je bent goed in je vak en je hebt 1 (of meer) medewerkers. Hoe krijg je deze medewerker(s) in beweging? In veel gevallen word je geleefd door de waan van de dag en wordt aan een goed gesprek minder prioriteit gesteld. Om de beoogde beweging voor elkaar te krijgen, is het dan essentieel om te weten wat er speelt bij je medewerkers.