Menu

De ketenregeling en BBL-leerlingen

Op 1 juli 2015 is de ketenregeling gewijzigd. Als werkgever moet je nog beter opletten bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst met een werknemer. Je moet bijvoorbeeld op voorhand rekening houden met wel of geen proeftijd, aanzegtermijnen bij verlenging of beëindiging en de eventuele transitievergoeding na afloop van de arbeidsovereenkomst.

 

Wat is de ketenregeling ook alweer?

De ketenregeling, ofwel het totaal aan tijdelijke arbeidsovereenkomsten dat je in een bepaalde periode met een werknemer mag aangaan, is veranderd. Op dit moment is de ketenregeling gemaximeerd op 3 arbeidsovereenkomsten voor de duur van maximaal 3 jaar. De vierde arbeidsovereenkomst wordt automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dit geldt ook voor leer-werkovereenkomsten die met een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)-leerling zijn afgesloten.

Vanaf 1 juli 2015 mag je nog steeds 3 arbeidsovereenkomsten sluiten, maar nu binnen een maximale periode van 2 jaar. In een cao kunnen hierover afwijkende afspraken zijn opgenomen. Afwijkende afspraken zijn gemaximeerd tot 6 overeenkomsten in een periode van 4 jaar.

 

Uitzonderingen in de ketenregeling

De nieuwe ketenregeling geldt niet voor iedereen. De minister kan specifieke functies voor de ketenregeling uitsluiten. Voor bestuurders bijvoorbeeld wordt er van de gemaximeerde termijn afgeweken. Ook is de ketenregeling niet van toepassing voor werknemers jonger dan 18 jaar. Zij mogen gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werken.

 

BBL-leerlingen en de ketenregeling

Voor leerlingen die via een BBL-leerweg met een leer-werkovereenkomst in dienst zijn bij een erkend leerbedrijf geldt de ketenregeling niet. Let op: dit geldt alleen voor overeenkomsten aangegaan op of na 1 juli 2015. Voor alle leer-werkovereenkomsten aangegaan vóór 1 juli 2015 geldt de ketenregeling wel.

 

Meer weten?

Meer weten over de ketenregeling? Vul het contactformulier in of neem contact op met Ronald Hovens

✆ 06 392 31 289

 r.hovens@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de ketenregeling

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Ronald Hovens

Datum: 02-06-2015

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.