Agro

Tegemoetkoming afbouw derogatie: subsidie behoud grasland

16 mrt 2023

Door de afbouw van derogatie krijg je te maken met hogere kosten voor mestafvoer. Om agrariërs te compenseren, zou de overheid komen met een vergoeding. Inmiddels is hier meer over bekend. Het blijkt een subsidie die je kunt aanvragen. Een subsidie voor het behoud van grasland. Meer weten over de voorwaarden van deze subsidie? Lees dan snel verder.

Subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie

De subsidie die je als derogatiebedrijf kunt aanvragen, is de subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie. Deze subsidie maakt het aantrekkelijker om je grasland te behouden en weer een derogatievergunning aan te vragen.

Wil je deze subsidie aanvragen? Dan moet je in 2021 of 2022 een derogatievergunning hebben gehad. Daarnaast moet minimaal 80% van je landbouwgrond grasland zijn.

Kun je in 2023 weer derogatie aanvragen? Dan is het voor deze subsidie verplicht dat je dat ook doet. Kun je geen derogatie aanvragen, omdat je in een gebied zit waar dit niet meer mag? Ook dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie. Je moet dan dus wel in de voorgaande jaren een derogatievergunning hebben gehad én 80% van je landbouwgrond moet grasland zijn.

Aanvragen

Vanaf 1 juni kun je deze subsidie aanvragen. De aanvraag sluit op 30 juni 2023. In 2024 en 2025 heb je opnieuw de kans om deze subsidie aan te vragen.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt maximaal € 20.000 per bedrijf. Hoeveel je krijgt, hangt af van het aantal hectares en de hoeveelheid stikstofruimte die je moet inleveren. Per 10 kilogram stikstof per hectare die je minder mag uitrijden, krijg je € 20. Daal je bijvoorbeeld van 250 kg stikstof per hectare naar 220 kg, dan ontvang je € 60 per hectare.

Let op: de subsidie valt binnen de de-minimisverordering. Van 2021 t/m 2023 mag je maximaal € 20.000 aan de-minimissteun ontvangen. Het kan dus zijn dat de subsidie lager uitvalt omdat je al aan het maximum zit. Je hebt recht op het bedrag tot het maximum van de de-minimisverordening.

Doe je een aanvraag? Weet dan dat je de subsidie niet gegarandeerd krijgt. Subsidies worden beoordeeld op volgorde van aanvraag totdat het budget op is. Het budget van 2023 is € 30.000.000 euro. Wees er dus snel bij!

Meer weten?

Meer weten over de subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie? Of heb je hulp nodig bij de aanvraag? Je adviseur helpt je graag!