Henry Teusink
De Mol

Het was 1732 toen Herm Mol een boerderij kocht en omtoverde tot herberg. Hij noemde het ‘De Mol’. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een restaurant en zalencentrum én nog altijd gevestigd in hetzelfde eeuwenoude pand. Henry Teusink is de huidige eigenaar van het bedrijf dat alweer 4 generaties in zijn familie zit. Ook de samenwerkingen die de onderneming aangaat, gaan niet over 1 nacht ijs. Zo is De Mol al zeker 15 jaar klant bij Countus. Henry vertelt hoe Countus helpt om het bedrijf te professionaliseren.

Persoonlijke klik

Korte lijnen zijn belangrijk binnen De Mol. ‘Er draait veel om persoonlijk contact’, vindt Henry. ‘Klanten hebben liever niet ineens een andere contactpersoon, zeker niet als ze op korte termijn iets geregeld willen hebben. Dan willen ze iemand spreken die ze kennen, waarbij ze zeker weten dat het goedkomt. Dat is waar De Mol voor staat. Een gemoedelijke sfeer én persoonlijk contact waarbij we vasthouden aan onze kwaliteit.’

‘Ik verwacht hetzelfde van de partijen waarmee ik samenwerk. De persoonlijke klik is cruciaal voor een prettige samenwerking. En op accountancyvlak heb ik die klik bij Countus gevonden.’

Andersom heeft Countus die klik ook met De Mol. Henry: ‘We bezorgen meerdere malen per week warme maaltijden bij Countus op kantoor. Bijvoorbeeld als er cursussen of bijscholingen worden georganiseerd, maar ook voor het eigen personeel van Countus. Zo zijn de medewerkers in hun tussentijdse pauze verzekerd van een goede warme maaltijd. Én na afloop halen we ook de vuile vaat weer op, dus daar hebben ze geen omkijken naar.’ 

Weten wat je aan elkaar hebt

Nu Countus het kantoor in Zwolle verbouwt, ziet Henry de Countus-medewerkers ook regelmatig bij De Mol op locatie. ‘Ze kunnen onze ruimtes goed gebruiken als er een cursus of training georganiseerd wordt’, zegt Henry. ‘We weten elkaar dus goed te vinden in onze samenwerking. We schakelen snel en weten exact wat we aan elkaar hebben. Dat werkt beide kanten op.’

‘We hebben een traditioneel familiebedrijf, dat achter de schermen flink met de tijd meegaat’, vervolgt Henry. ‘Achter de schermen geldt: hoe strakker, hoe beter. Financieel gezien moet het dus goed in elkaar zitten. Het is natuurlijk fijn als je accountant de kwartaalcijfers en de jaarrekening voor je opmaakt, maar het is nog veel belangrijker dat je accountant je helpt om die cijfers te duiden. Ik zit bijvoorbeeld elk kwartaal met Countus om tafel om de zaken door te spreken en te vergelijken.’

Belangen bij elkaar brengen

‘De toegevoegde waarde van Countus komt echt naar voren tijdens dit soort kwartaalgesprekken’, zegt Henry. ‘In één van die sparmomenten bespraken we bijvoorbeeld ook hoe we De Mol binnen de familie konden overnemen. Een goed verloop van zo’n proces is heel belangrijk, zeker omdat je te maken hebt met meerdere familieleden.’

Bert Kuijers, ondernemersadviseur bij Countus, heeft dat voor ons begeleid. En dat heeft hij uitstekend gedaan. Het gaat toch om geld en iedereen heeft andere belangen. Met Berts hulp hebben we al die belangen bij elkaar weten te brengen.’

‘Eigenlijk bespreek ik met Countus allerlei grote vraagstukken. Ook privé, bijvoorbeeld bij de aankoop van mijn huis. Alle besluitvorming ligt uiteindelijk bij mij, maar het is heel waardevol om Countus voor welk onderwerp dan ook als financiële back-up te hebben.’

Studiegroep

Een aantal jaren geleden is Henry samen met Bert op initiatief van Countus een studiegroep gestart. ‘Bert had het idee om deze groep op te richten en we hebben hier samen vorm aan gegeven’, zegt Henry. ‘In zo’n studiegroep komen diverse vakgenoten meerdere keren per jaar samen. De studiegroep draait nu al jaren. We bespreken onderwerpen als personeel, reclame, inkoop, verzekeringen en ga zo maar door. Er nemen diverse horecabedrijven deel. Wel hebben we allemaal andere doelgroepen zodat we durven te delen met elkaar, de belangrijkste voorwaarde binnen zo’n groep.’ 

‘Door uiteenlopende situaties te bespreken, stimuleren en verbeteren we elkaar. Regelmatig samenkomen is erg prettig, geeft nieuwe inzichten én energie.’